Párkányi hőszolgáltatás: nem várható emelés, de csökkentés sem, amíg az állam nem fizet

Párkányi hőszolgáltatás: nem várható emelés, de csökkentés sem, amíg az állam nem fizet

Párkányi hőszolgáltatás: nem várható emelés, de csökkentés sem, amíg az állam nem fizet Mészáros Richárd2023. 01. 10., k – 13:06 Párkány |

Az Enerbyt hőszolgáltató cég és a Párkányi Lakásszövetkezet közös nyilatkozatban tájékoztatja a lakosokat az aktuális helyzetről.

Közös nyilatkozatot írt alá a hőszolgáltatás árairól és a jelenlegi helyzetről az Enerbyt városi kft. igazgatója, Szórád György és a lakásszövetkezet igazgatója, Dobsony Tibor. A tájékoztató közlemény cikkünk készültekor már olvasható az Enerbyt weboldalán, továbbá minden egyes érintett lakónak elküldik a napokban. A nyilatkozat legfontosabb megállapítása, hogy a lakossági hőár havi előlege már nem emelkedik tovább Párkányban, de ezek az összegek a jelenlegi szinten maradnak mindaddig, amíg a kormány meg nem küldi a távhőszolgáltatónak ígért kompenzációt.

Hírdetés

Kimaradt egy fontos rész

„A Szlovák Köztársaság Kormánya 464/2022-es sz. rendeletével 2023-as évre árplafont szabott meg a hő árára, egyúttal vállalta a hő árának kompenzációját. Ez alapján 2023 folyamán a hőköltség csökkenésére lehet számítani. A 2023-as hőköltség elszámolása a plafonárból 2024-es évben lesz elszámolva” – írja a két igazgató a közös nyilatkozatban. De rögtön hozzáteszik: a kormány azonban 2022. december 29-én rendeletének megváltoztatásával határozatlan időre halasztotta a kompenzáció kifizetését. A fenti okok miatt a lakásszövetkezet és az Enerbyt kft. kénytelen volt közös megállapodást hozni, hogy az egyes lakások hőelőlegei a jelenlegi szinten maradnak mindaddig, amíg az államtól kompenzációs kifizetés nem érkezik. ( Eredetileg a kormányrendelet tartalmazta azt is, hogy a kormány a kompenzációt 2023 első negyedévére január 25-ig kifizeti a hőszolgáltatóknak, azonban a rendelet megváltoztatása után ez a passzus kimaradt a dokumentumból – a szerk. megj).

Emiatt az előlegek csökkenése idén Párkányban csak a kompenzáció kifizetése után várható – írják az igazgatók. Magyarán: amíg az állam nem fizeti ki a különbözetet a kormány által szabott ársapkás hőár és a hőgyártás tényleges költségei közt, addig Párkányban marad a havi előlegek jelenlegi szintje. Az igazgatók a tájékoztató végén megjegyzik, hogy eljárásuk összhangban van az Enerbyt kft. közgyűlése, felügyelőbizottsága és a városi képviselő – testület tagjai részvételével megtartott munkaértekezlet ajánlásával is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »