Párkány: Ha május elseje, akkor virágvásár – KÉPEKKEL

Párkány: Ha május elseje, akkor virágvásár – KÉPEKKEL

A Városi Művelődési Központ szervezésében került megrendezésre a hagyományos május elsejei virágvásár. Sajnos a járvány miatt majális nélkül, de legalább a virágárusok kimentek a sétálóutcára színes kínálatukkal.

Retkes Ákos virágkertészetet működtet Búcson már 33 éve.

Tavasszal indulunk árvácskával, százszorszéppel, nefelejccsel, évelő szegfűvel, mindig kelendőek a muskátlik, majd jönnek az egynyári növények,

ősszel pedig a cserepes és vágott krizantémok. Évek óta járunk a párkányi virágvásárra, ahol sok visszatérő vásárló várja kínálatunkat” – sorolja a kertészmérnök.

Kitér arra, hogy sajnos az el nem fogyott virágot nem tudják leírni, mint a nyugatiak, nálunk a virágra nincs támogatás. Vagy kidobják ezeket vagy elajándékozzák a városnak, a községeknek iskolai intézményeknek.

Hírdetés

A kaktuszokat kínáló fiatalasszony Pódafáról érkezett. Ő is több éve visszajár a párkányi virágvásárra. Kínálata lenyűgöző. Órákig válogatnak a vásárlók a különleges egzotikus növényekből.

Nem csak kaktuszokat, de pozsgás- és húsevő növényeket is kínálok. Sokan jártak a nyakamra, miért nincs húsevő,

most már van belőlük több fajta, de nagyon sok növényem tönkrement mire kitapasztaltam termesztésük módját” – meséli az eladó. Elmondja, több tízezer növénye van, tele van velük az udvar, a fóliák és a két télikert. Gyűjtőkkel is cserélnek értékes, nem mindennapi növényeket, de párjával külföldi útjaikról is mindig kaktusszal térnek haza.

Mikor megkérdezem, mit kell tennem, hogy a kaktuszom minél tovább megmaradjon, rávágja: Minél kevesebbet törődünk velük, annál szebbek. Hát sokunknak bizony ilyen növény való.

A Szőgyénben élő Ando Pista a virágok mellett fűszernövényeket is árul. 

Mint mondja, ez utóbbiak nem csak ételeinket ízesítik, de jól mutatnak dísznövényként is. Párjával munka mellett kertészkednek, ami nem csak jövedelemkiegészítés, de hobbi is számukra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »