Páratlan pöstyéni gyógyiszap

Páratlan pöstyéni gyógyiszap

Nemrég a fürdőturizmusban érdekelt magyarországi és szlovákiai intézmények részére tartott szakmai napot Pöstyénben a vágsellyei SIK polgári társulás, melynek keretében szétnézhettünk a világhírű fürdőhelyen.

A pöstyéni Fürdő-sziget Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma. 1822-ben épült itt az első fürdőház, igazi fellendülése és világhírneve azonban a későbbi tulajdonosoknak, a Winter család tagjainak köszönhető.

Híres, termálvizes gyógyforrásai több mint kétezer méter mélyről törnek a felszínre a Vág folyó holtágában. Rendkívül figyelemre méltó a magától megújuló gyógyiszap, amely a folyó üledékei és a termálvíz kölcsönhatásának az eredménye.

Pöstyén a mozgásszervi panaszokban szenvedők Mekkája

Hírdetés

Az egyedülálló pöstyéni iszap rendkívüli gyógyhatást fejt ki a reumatikus megbetegedésekre és bizonyos idegbetegségekre, s ezt különböző iszappakolások és úgynevezett iszapfürdő formájában alkalmazzák. A Sik társulás a workshopra panelkiállítást is összeállított.

Ennek szövege szerint a hőforrások gyógyhatású vize magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, jelentős mennyiségű ként és kénhidrogént tartalmaz. A Vág holtágában tör a felszínre, ahol az üledéket átitatva képződik a gyógyító kénes iszap, amely nem csak Európában, de a világon is egyedülálló.

„A 67-69 °C-os gyógyvizet tíz forrásból nyerik, amelyek literenként 1500 mg ásványi anyagot tartalmaznak. A víz a mintegy 2000 méter mélyen lévő tektonikus törésekből fakad. Főleg fürdőzésre, de ivókúrára is használják. A kezelés része az iszap, amely a világ egyik leghíresebb peloidja. A pöstyéni iszappakolás jótékonyan hat a csontok anyagcseréjére, táplálja a porcokat, az ízületeket, izmokat, inakat. Hatására a porckorong anyaga megújul, hidratáltsága javul” – áll a panelen.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »