Papoknak vezetett lelkigyakorlatot Barsi Balázs Püspökszentlászlón

Papoknak vezetett lelkigyakorlatot Barsi Balázs Püspökszentlászlón

Felföldi László pécsi megyéspüspök felkérésére és meghívására papok számára vezetett lelkigyakorlatot Barsi Balázs OFM július első hetében Püspökszentlászlón, az Életrendezés Házában. A többnapos programon a Pécsi Egyházmegye főpásztora is részt vett.

Barsi Balázs OFM Széchenyi-díjas ferences szerzetes, pap, teológus, számos kiadvány és könyv szerzője, fordítója, napjaink egyik legkiemelkedőbb egyházi személyisége.

A Püspökszentlászlón megtartott lelkigyakorlatra a határainkon túli egyházmegyékből is érkeztek lelkipásztorok.

A nyitó szentmisén Barsi Balázs a Jézus követéséről szóló evangéliumi szakaszról (vö. Mt 8,18–22) elmélkedett.

Az Úr Jézus mellett az Istent kereső ember letáborozhat és otthonra lel. „Mester, követlek téged, bárhova mégy” (Mt 8,19) – mondja egy írástudó Jézusnak, akinek a válasza azonban megrendítő: „A rókáknak odújuk van, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová lehajtsa a fejét” (Mt 8,20) – emelte ki az evangéliumi mondatot Barsi Balázs.

Hírdetés

A rókáknak odújuk van… Vagyis az állat otthon van, az ember azonban nincs egészen otthon, amióta elszakadt az Istentől. Még ha Jézus vissza is adta nekünk az egységet, mi nem tudjuk azt megvalósítani, nem tudunk egészen otthonra lelni. Szinte megirigyeljük az állatokat.

Jézus istenkapcsolatot hozott el az embernek: mellette végre otthonra lelhetünk. De az Emberfiának nincs hová lehajtania a fejét. Jézus Máriánál lelt otthonra. Nálunk nem, mert nem engedjük be őt az életünkbe, nem engedjük be az otthonainkba.

Amikor az Úr azt mondja, hogy „kövess engem”, úgy tűnik, mintha az ő követésének következménye kegyetlenség és felelőtlenség lenne részünkről azzal, hogy mindent magunk mögött hagyunk. Mi, papok, nem alapítunk családot, nem szolgáljuk azt, ami az első parancs: szaporodjatok és sokasodjatok (vö. 1Móz 9,1).

A papi hivatással Jézus azt az életet adja számunkra, amit mi megszakítottunk Istenért, és ezért is nevezhetnek minket atyának, mert a papi hivatás életadás. Ugyanakkor a hagyományos módon értendő életadásnak is a védői vagyunk. Ez az élet szolgálata. Tanítód sok lehet, de Atyád csak én lehetek, mert én adtam neked életet, melyben hitre jutottál (vö. 1Kor 4,15) – zárta szentbeszédét Barsi Balázs.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »