Pápai üzenet a sport és spiritualitás témájáról szervezett nemzetközi konferenciára

Pápai üzenet a sport és spiritualitás témájáról szervezett nemzetközi konferenciára

Ferenc pápa üzenetet küldött a sport és spiritualitás témáját vizsgáló nemzetközi konferenciára, melynek több magyar résztvevője is volt: Magó Kinga, az MKPK sportpasztorációs referense, a katolikus iskolák diáksport-szövetségének alelnöke és Bodon Péter, a Ferences Mária Liga alapító elnöke. A május 16–18. között Rómában tartott találkozót a Vatikán és a Francia Nagykövetség szervezte.

Az eseményt a 2024-es párizsi olimpiai játékok apropóján a vatikáni kulturális dikasztérium és Franciaország szentszéki nagykövetsége szervezte.

Abból a tényből kiindulva, hogy egy olyan világban élünk, ahol a sport egyre fontosabb szerepet játszik a társadalomban, a pápa megjegyezte, hogy „a sportolók fegyelmezettsége és mértékletessége, az egészséges versengés lelkülete gyakran az erényes keresztény élet metaforájaként szolgált az idők során”, többek között Pál apostol leveleiben. Ma is „alkalmazható ez a metafora azokra, akik valamilyen módon arra törekednek mindennapjaikban, hogy Isten kedvében járjanak, és a barátai legyenek”. 

A sport (…) a szabadidő eltöltésének egy olyan módja, amely találkozási lehetőségeket teremt, összehozza az embereket, mederbe tereli az energiákat; segít ideálokat és álmokat látni magunk előtt, különösen a fiatalabb generációk esetében – mutatott rá a pápa.

A pápa rámutatott, hogy a konferencia kiemeli a felnőttek – menedzserek, edzők, technikusok és sportolók – felelősségét az etikai normák betartásában és a gyermekek és fiatalok átfogó fejlődését elősegítő környezet megteremtésében. „Az emberi értékek által formált lelkiismeretük meghatározó annak érdekében, hogy egészséges és képzést lehetővé tevő sportkörnyezetet alakíthassunk ki, megelőzve a lekicsinylő magatartást és a visszaélések minden formáját, különösen a kiskorúakkal és a legkiszolgáltatottabbakkal szemben” – figyelmeztetett a pápa üzenetében. Végül arra kérte a római konferencia résztvevőit, hogy lépjenek túl az atlétika határain, és gondolkodjanak el a „sporton túli sportról” azáltal, hogy értékelik a sportszerűség etikai, társadalmi, kulturális, politikai és spirituális dimenzióit, és felismerik a benne rejlő potenciált a pozitív társadalmi változás hajtóerejeként.

Hírdetés

Ferenc pápa üzenete angol nyelven ITT olvasható.

A Vatikáni Rádió írása végén meghallgathatják a Bodon Péterrel készített interjút is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »