Pályázatok a gyümölcsfeldolgozás támogatására (Vidékfejlesztés)

Pályázatok a gyümölcsfeldolgozás támogatására (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség (AFIR) sajtóközleményben adta hírül, hogy október 14-től lehet pályázni a gyümölcsfeldolgozás támogatására. A pályázható összeg 20,47 millió euró, a pályázatokat jövő év január 14-ig lehet benyújtani, illetve feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.

A benyújtáshoz szükséges minimális pontszám az október 14. és november 13. közötti időszakban 65 pont, november 14. és december 13. között 35 pont, az utolsó időszakban pedig 10 pont. Az elnyerhető támogatás 800 000 és 1,5 millió euró között mozoghat. Kisvállalkozások (legtöbb 49 alkalmazott) esetében 800 000 euró, a közepes vállalkozások (legtöbb 249 alkal­mazott) esetében 1,1 millió euró, a nagy cégek esetében 1,5 millió euró.

Hírdetés

Az elnyert támogatás felhasználható feldolgozó felépítésére, a már működők korszerűsítésére, a termékbegyűjtési lánc, a raktározás, válogatás, a termék-előkészítés, -csomagolás és az értékesítés fejlesztésére is. Ugyanakkor elszámolhatók a marketinges költségek is, de ez maximálisan 30 000 euró lehet. A természetből, erdőből gyűjtött alapanyag, illetve gyümölcsök nem dolgozhatók fel a támogatás segítségével. A gyümölcsborok készítése engedélyezett.

Az elnyerhető támogatás intenzitása 50 százalékos, tehát a teljes befektetés értékének a felét a pályázó saját forrásból kell hogy biztosítsa. Ellenben, ha szövetkezet vagy termelői csoport közös befektetést valósít meg, akkor az intenzitás 70 százalékos, vagyis 30 százalékos önrész szükséges.

A pályázatok elbírálása a pontozásos rendszer alapján fog történni, ennek leírása az ügynökség honlapján (afir.info) olvasható a 4.2a intézkedés leírásánál.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »