Pálos települések találkozóját tartották Göncön

Pálos települések találkozóját tartották Göncön

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönc városa adott otthont június 14–16-án a Pálos Települések XII. Országos Találkozójának.

A pálos alapítású vagy kötődésű települések találkozójának kezdetén, pénteken Vinter István gönci polgármester és Puskás Antal pálos tartományfőnök köszöntötte a vendégeket.

Az első program a település megismerése volt, amelynek keretében a résztvevők Jánvári Béla helyi református lelkész vezetésével ellátogattak a református templomba, majd a Károlyi Gáspár Múzeumba, ahol megtekintették a tárlatot, benne az egyedülálló bibliakiállítást.

Az első magyar nyelvű teljes bibliafordítást Károlyi Gáspár Göncön készítette. A négy teremből álló interaktív kiállítás lenyűgözte a látogatókat, csakúgy, mint a római katolikus templom, amelyet Szabó László plébános mutatott be részletesen.

Pénteken este táncházban vettek részt a vendégek. A Szikes zenekar és a Zemplén néptáncegyüttes koncertje, bemutatója, majd közös néptánctanulás zárta a találkozó első napját.

Szombaton a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudták felkeresni az egykori kolostor maradványait az erdőben, de helyette megtekintették a Huszita házat és helytörténeti kiállítást, amely többek között Gönc egykori kiemelkedő mestereit és munkáikat mutatja be.

A találkozó csúcspontjaként ünnepi szentmisét mutatott be a római katolikus templomban Puskás Antal tartományfőnök, Szabó László gönci plébános, Tóth Gábor füzéri plébános, Pacsai János encsi görögkatolikus esperes-parókus és Pál Ferenc erdélyi pap koncelebrálásával.

Hírdetés

A szentmise után Vinter István gönci polgármester, majd Puskás Antal pálos tartományfőnök mondott ünnepi beszédet.

Ezt követően Vinter István felkötötte Gönc város szalagját a pálos vándorzászlóra, amelyet a tartományfőnök átadott a következő találkozót rendező pálos település, Pápa képviselőjének, Hermann Istvánnak, aki szeretettel invitálta a megjelenteket a jövő évi találkozóra, bemutatva egyúttal röviden Pápa városát és pálos értékeit.

Délután került sor az egyes delegációk köszöntésére.

Az ezt követő szakmai program keretében Kiss Lajos levéltáros A gönci pálos kolostor bemutatása; Kelemen Bálint építész Romkonzerválások és a ROM Vándor program; Rózsa Sándor természetvédelmi őrszolgálat-vezető (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság) és Kosdi Attila építész Út a jövőbe – A martonyi háromhegyi Boldogságos Szűz Mária pálos kolostor rekonstrukciójának harmadik üteme (Interreg pályázat); Havasi Bálint főigazgató (Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága) Közösségi régészet, valamint a zalaegerszegi pálos kiállítás bemutatása; Benei Bernadett (HUN-REN BTK Történettudományi Intézet/Főegyházmegyei Levéltár, Eger) Csepellényi György 17. századi pálos szerzetes, missziós pap, mártír élete és boldoggá avatása; Gadácsi Péter, a pálos utak projektfelelőse A pálos tematikus utak koncepciójának és a pilisi, illetve pécsi-mecseki részének a bemutatása témában, címmel tartottak előadást.

Szombaton este Zámborszky Eszter mesemondó és egy kobzos dalénekes műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

Vasárnap egy rövid kirándulás keretében megtekintették a gönci egykori pálos templom és kolostor romjait. A napot és egyben a találkozót közös szentmisén való részvétellel zárták a gönci római katolikus templomban.

A találkozón tizenkilenc pálos település képviseltette magát.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »