Óvatosan a Csallóközben, rengeteg a kullancs

Óvatosan a Csallóközben, rengeteg a kullancs

Áprilisban és májusban jelentősen megszaporodtak a kullancsok Komáromban és a környező falvakban. A regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) szerint Dél-Szlovákia több területén is észrevehető ez a jelenség.

Martin Sojka, a hivatal egyik munkatársa szerint áprilisban és májusban több helyen is közepes vagy magas volt a kullancsok aránya.

A legtöbb kullancsot Martos községében regisztráltak, itt összesen 124 kullancsot azonosítottak.

Hírdetés

Keszegfalván 47 kullancsot találtak. A kullancsok jelentős előfordulását regisztrálták még Dunamocson, Marcelházán és a Csallóközaranyos mellett található Nagyléli szigeten. A legkevesebb kullancsot Ógyalla környékén azonosították.

A regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) a kullancsok begyűjtésére a „zászlós” módszert használja. Ez azt jelenti, hogy flanellepedőkkel gyűjtik be a kullancsokat, amelyek ráragadnak a textilre. Sojka szerint a fehér színű hálón jól láthatóak a kullancsok, így sokkal jobban sikerül ezeket kiszűrni.

Az idei első megfigyeléseket még februárban tették, már akkor számos helyen a szokottnál jóval több kullancsot találtak. Áprilisban és májusban ez az arány csak tovább nőtt – nyilatkozta Sojka.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »