Óvatosak a nyugati államok a Johnson & Johnson vakcinájával

Óvatosak a nyugati államok a Johnson & Johnson vakcinájával

Svédország mellett Ausztria, Hollandia, Dánia és Olaszország is felfüggeszti a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának használatára vonatkozó terveit, miután hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében.

A svéd egészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint kivárják az Európai Gyógyszerógynökség (EMA) vizsgálati eredményeit az ügyben.

Addig is azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát”

Hírdetés

– mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője.

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a nap folyamán közölte, hogy a készítmény újbóli alkalmazása előtt ki kell deríteni többet a trombózisos esetekről. Olaszország szintén leállította a vakcina alkalmazását. Az első szállítmány kedden érkezett meg Olaszországba, de a készítményt egyelőre nem osztják szét a regionális oltóközpontok között.

Franciaország szintén szerdán jelentette be, hogy a Johnson & Johnson vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint jelenleg az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdai tájékoztatása szerint vizsgálataik eddigi eredményei azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »