Összeomlott egy épület Floridában: akár száz halálos áldozata is lehet a szerencsétlenségnek

Összeomlott egy épület Floridában: akár száz halálos áldozata is lehet a szerencsétlenségnek

A Miamitól nem messze található Surfside városában helyi idő szerint péntek éjjel váratlanul összeomlott egy 12 emeletes lakóépület két szárnya. Amerikai hírforrások szerint 99 lakó sorsáról még mindig nem tudni semmit. 

A hírek szerint a két szárnyban összesen 55 lakás teljesen megsemmisült, a romok alól, illetve az épület állva maradt részeiből eddig  35 ember került elő élve, kisebb-nagyobb sérülésekkel, két (más források szerint egy) áldozata azonban már biztosan van a katasztrófának. A szakemberek szerint a mentést nehezíti, hogy az összeomlott épület romjai elképesztő instabilak, a romok bármikor egymásba zuhanhatnak, a mentőegységeknek óriási körültekintéssel kell eljárnia. A félig összeomlott épületet nem is merték a teteje felől megközelíteni, a mentőalakulatok egy alagutat fúrtak a romok közé. 

A New York Times helyszíni tudósítója szerint van esély arra, hogy túlélőket találjanak, a mentőalakulatok szerint folyamatos a zaj a romok alól, valószínűsíthetően a túlélők próbálnak így jelezni. 

A szakemberek szerint „akár egy hétig” is eltarthatnak a mentési munkálatok, ezért most azon dolgoznak, hogy minél előbb igazolni lehessen, a katasztrófa idején ki az, aki ott volt az épületben és ki az, aki nem. Az eltűntként nyilvántartott 99 ember egy része, legalábbis ezt remélik a helyiek, házon kívül tartózkodott az összeomlás idején.

Hírdetés

Hogy pontosan mi történt, nem tudni.

Surfside polgármestere szerint a helyszín olyan, mintha bomba robbant volna, ugyanakkor az idegenkezűséget kizárták. Az épület alapjával lehettek komoly statikai problémák, de úgy tudni, az összeomlás előtt a tetőn is végeztek felújító munkákat. A NYT úgy tudja, az épületet 1981-ben húzták fel, idén kellett volna átesni az előírt, negyvenéves felújításon. A korábban kiadott mérnöki jelentés szerint számos repedést találtak a betonban és rozsdásak voltak az épület acél tartóoszlopai, ugyanakkor egyelőre semmi sem igazolja, hogy ezek következményeként omlott volna össze az épületrész. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az épület korához képest nem volt rosszabb állapotban, mint más hasonló, óceánparti komplexumok. A lakók egyébként korábban panaszkodtak arra, hogy finom remegéseket érezni az épületben, mióta lebontottak egy szomszédos lakóházat, majd felhúztak a helyén egy újat. 

Felelősöket egyelőre nem neveztek meg a hatóságok, ismeretlen tettesek ellen folyik a nyomozás. 

Az épületkomplexum összesen három épületrészből állt, kettő szárny részben összeomlott, a harmadikat evakuálták. A szakértők szerint félő, az is összeomlik. 

Joe Biden a katasztrófa után nem sokkal nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett, már a szövetségi katasztrófamentők is a helyszínen vannak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »