Összeomlás szélére sodródhat az ingatlanpiac

Összeomlás szélére sodródhat az ingatlanpiac

Az idei év sem szolgál jó hírekkel mindazoknak, akik lakást szeretnének vásárolni: nemhogy nem indulnak csökkenésnek a már régóta az egeket verdeső árak, hanem akár 20 százalékos drágulás is jöhet ingatlanpiaci szakemberek szerint. Nem jelent kivételt az erdélyi városok ingatlanpiaca sem.
Akár 20 százalékkal is drágulhatnak idén a lakások – kongatják a vészharangot ingatlanpiaci szakemberek. Az amúgy is csillagászatinak számító árak további növekedésének oka, hogy hiába szaporodnak gombamód az új tömbházak, lakónegyedek, a kereslet még mindig felülmúlja a kínálatot. Egyrészt a romániai lakosok többsége mindenképp saját ingatlanban akar élni, és csak átmenetinek tekinti az albérletet, így akár 30 éves futamidejű jelzáloghitelt is bevállal, csakhogy ő legyen a tulajdonosa a lakásának. Másrészt – főként a nagyobb egyetemi központokban – nagyon sokan vásárolnak ingatlanokat befektetési célokkal, vagyis megveszik, majd kiadják a lakást, lakásokat.

A legmagasabb árak változatlanul Kolozsváron vannak, majd Bukarest és Temesvár következik.

A legfrissebb statisztikák szerint a kincses városban a lakások négyzetméterenkénti átlagára az idei év elejére megközelítette az 1700 eurót. A fővárosban és a Béga-parti városban az árszint 1400 euró/négyzetméter körül alakul.

Kolozsváron idén is áremelkedésre számíthatunk – erősítette meg a Krónika érdeklődésére Bónis Endre, a kincses városi Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Mint kérdésünkre megfogalmazta, amíg valaki nem kiált válságot, addig folyamatosan emelkednek az árak, mivel sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ezt a helyzetet használják ki az eladók, és folyamatosan „lövik fel” az árakat, most már Kolozsváron 1700-2500 eurót is elkérnek egy lakás négyzetméteréért.

Hírdetés

– részletezte az ingatlanközvetítő. Meglátása szerint amíg van, aki megadja a kért árat, azok szárnyalni fognak.

Bónis Endre rámutatott, Kolozsváron 110 ezer euróért háromszobás lakást lehet vásárolni, ám a környező településeken, például Apahidán, Szászfenesen vagy Kisbácsban ugyanennyi pénzért már új építésű, különálló házat lehet venni. Ebből arra lehetne következtetni, hogy inkább a külön telekkel rendelkező házak a keresettebbek, mégis még mindig az első szempont, hogy a lakás minél közelebb legyen a belvároshoz, hiszen a közlekedés nehézkes, és sokan arra számítanak, hogy a helyzet tovább romlik, tehát szívesebben maradnak a városban.

A piac állapotát tükrözi, hogy közel a belvároshoz terveznek egy tömbházat, még a telekviszony sincs rendezve, de a terv elkészült, és a fejlesztő már köti az előszerződéseket. A lakásokat akkor kell kifizetni, mikor meglesz az építkezési engedély.

Az új építésű ingatlanok 99 százalékát már a telekkönyvezés előtt eladják, ami a vásárlónak kockázatot jelent,

hiszen minden fejlesztő a legnagyobb beépíthetőségre törekszik, van példa arra, hogy a kész ingatlant nem veszi át a polgármesteri hivatal, ilyen esetben már nehézkes a telekelés. Másrészt, ha mégis beüt a válság, akkor kevés befektető tudja befejezni az építkezést, hiszen ha visszaesnek az árak, a magas telekár mellett nem tudja kigazdálkodni az összeget, amiben megegyezett az építővel. A vásárlók mégis bevállalják a kockázatokat.

A szakember ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmünket, hogy egyre kevesebb vállalkozó engedheti meg magának, hogy ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon Kolozsváron.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »