„Örülj, vigadj, tisztaságban kivirágzott anyaság” – Női lelkinap Nagyboldogasszony ünnepén

„Örülj, vigadj, tisztaságban kivirágzott anyaság” – Női lelkinap Nagyboldogasszony ünnepén

„Örülj, vigadj, tisztaságban kivirágzott anyaság, kit a mennyben megkoronáz a teljes Szentháromság.” A Szeged-Csanádi Egyházmegye tíz településéről érkeztek résztvevők augusztus 14-én a Szeged környéki tanyavilágban álló Stella Maris Vendégházba, hogy együtt készüljenek Nagyboldogasszony ünnepére. A női lelkinapról Bucskóné Lehota Ágota írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

„Örülj, vigadj tisztaságba kivirágzott anyaság,
kit a mennyben megkoronáz a teljes Szentháromság.”

A bemutatkozó körben kiderült, hogy a 25 fős csoportnak összesen 94 gyermeke van, így jelentős anyai, asszonyi tapasztalat sűrűsödött össze. A csoport tagjai hamar összehangolódtak, amit nyitottságuk és a liturgikus körtáncok is segítettek.

A liturgikus körtáncokban a középpont minden élet középpontját, Istent jelképezi, a kör közepén álló szentelt gyertya pedig Krisztus világosságát szimbolizálja.

A körben táncolók az élet útját, körforgását érzékelhetik e középpont körül. A kör egyben a közösségbe kapcsol, megtart. Nem gond, ha néha egy-egy lépést elrontunk, a többiek fogják a kezünket, és segítenek, hogy újra fel tudjuk venni a ritmust.

Hírdetés

„Bárcsak elégedett lennél annak tudatában, hogy Isten gyermeke vagy – írta Avilai Szent Teréz. – Mélyeket lélegezve

A Stella Maris Vendégház teraszán, de egy közeli mezőn is imádkozott és énekelt a csoport. Mária mennybevételéhez kapcsolódó szép egyházi hagyományokat idéztek fel.

Nagyboldogasszony napjánának hajnalán elzarándokoltak egy útszéli kereszthez, hogy a napfelkeltében találkozzanak Istennel és a békéért imádkozzanak. A monserrati zarándokok táncával, majd rózsafüzért imádkozva indultak vissza a házba, ahol együtt vettek részt a reggeli ünnepi szentmisén.

A nap folyamán a körtáncok mellett a közös főzés, beszélgetések, egyéni reflexiók és rózsafüzérkarkötő-készítés segített a máriás lelkület megélésében.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »