Örül a bizottsági elnök, hogy Szlovákia nem szólítja fel diplomatáit Ukrajna elhagyására

Örül a bizottsági elnök, hogy Szlovákia nem szólítja fel diplomatáit Ukrajna elhagyására

Miközben a legtöbb ország arra szólítja fel diplomatáit, hogy aki nem nélkülözhetetlen az ukrajnai kirendeltségén, az mielőbb hagyja el az országot, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, Marián Kéry azt nyilatkozta az RTVS hétvégi politikai vitaműsorában, örül, hogy a szlovák külügyminisztérium nem ezt teszi.  Anna Zemanovának, az SaS parlamenti frakcióvezetőjének sincsenek olyan jellegű információi, hogy a külügy ilyen lépésre készülne.

Kéry szerint az orosz katonák a saját területükön vannak, és ott azt csinálhatnak, amit akarnak. Hozzáfűzte, ő maga nem híve a fegyverkezésnek.

Nem hiszem, hogy az Oroszország meg akarja támadni Ukrajnát”

– mondta a parlament külügyi bizottságának elnöke. Zemanová úgy véli, hogy a konfliktus békés megoldása továbbra is valószínű. „Úgy gondolom, hogy a biztonsági tanácsban lévő erőink figyelemmel követik a helyzetet” – mondta hozzáfűzve, a helyzet ugyan feszült, de egyelőre nem szólítják fel a szlovákiai állampolgárokat vagy a szlovák diplomatákat arra, hogy hagyják el Ukrajna területét.

Hírdetés

A vitapartnerek a hét parlamenti történéseiről is szót ejtettek. Zemanová szerint a Szlovákia az az USA közötti védelmi együttműködési megállapodás nem veszélyezteti a szuverenitásunkat.

„Előnyös szerződés ez Szlovákia számára” – fűzte hozzá azzal, hogy a szerződés aláírása megtörtént, a feszültségszításnak tehát véget vethetnek az illetékesek. Zemanová szerint elegendő tér volt a megállapodás megvitatására, és nagyra értékelte az államfő által kért értelmezési záradékot is. Kéry elmondta, hogy pártja a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd kormánya idején is elmondta, hogy a megállapodás kedvezőtlen számunkra.

Kéry kifogásolta azt is, hogy a parlamenti vita során a főügyész nem kapott felszólalási lehetőséget. Ám Zemanová szerint ez helyes döntés volt, mivel a véleménye mindenki számára ismeretes volt.

Kéry szerint a Smer-SD rövid időn belül minél több aláírást össze szeretne gyűjteni a  megállapodás megtámadása érdekében induló népszavazáshoz, s kíváncsi, hogyan jár majd el az állambő ebben az esetben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »