Országok, ahol a leghalálosabbak az utak

Országok, ahol a leghalálosabbak az utak

Szingapúr kivételével a legtöbb délkelet-ázsiai országban nagyon gyakoriak a halálos közlekedési balesetek. A monszunos időszak csúszós útjai pedig csak tovább súlyosbítják a helyzetet, olyannyira, hogy Délkelet-Ázsia nagy részén a közúti balesetek a vezető halálokok.

A részletekről az Asia Times számolt be – idézi az Origo. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-es adatai szerint Thaiföld és Vietnam volt a legveszélyesebb úthálózattal rendelkező ország a régióban, 100.000 főre viszonyítva 32,2 és 30,5 halálozási rátával. A listán Malajzia (22,4/100 000), Mianmar (20,3), Kambodzsa (19,5) és Laosz (17,8) következett, míg összehasonlításképpen, 100.000-ből csak két szingapúri halt meg átlagosan közúti balesetben abban az évben.

Rossz minőségű utak és az ismeretlen szabályok

A tervek szerint jövőre nyílik meg Kambodzsa első autópályája, ezért a hatóságok most közlekedésbiztonsági kampányokat készítenek elő, ugyanis a kormány felmérése szerint a helyi lakosság elképesztő hiányosságokkal rendelkezik a gyorsforgalmi utak használati szabályairól.

A jövőre megnyíló PhnomPen – Sihanoukville gyorsforgalmi út promótálására készített közösségi oldalon több sofőr is megkérdezte, hogy amennyiben eltéveszt egy kijáratot, úgy visszatolathat-e, illetve ha használnia kell a WC-t, csak úgy megállíthatja-e az autóját azon az útszakaszon, ahol a helyi KRESZ szabályai szerint minimum 100 km/óra az előírt haladási sebesség.

Más oka is van azonban annak, hogy a helyi hatóságok biztonsági kampányokat készítenek elő.

Hírdetés

Ez az jelenti, hogy többen vesztették életüket az utakon, mint a koronavírusban, ami a járvány kezdete óta eltelt két évben összesen 3000 áldozatot követelt.

Thaiföldön is hasonló a helyzet. Jitlakha Sukruay, a Thaiföldi Fejlesztési Kutatóintézet kutatója 2020 novemberében úgy érvelt, hogy „ha a halálozások számát vesszük alapul, akkor nem a koronavírus az ország legnagyobb közegészségügyi problémája, hanem a közúti balesetek.” 

Még tovább fűzve az analógiát, 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya Délkelet-Ázsiában egyenesen „néma járványnak” nevezte a közúti sérüléseket.

Javult a statisztika, de az okok kérdésesek

Habár úgy tűnik, hogy az utóbbi két évben némi javulás mutatkozott a statisztikákban, de azt nehéz lenne megmondani, hogy a délkelet-ázsiai utakon 2020-ban és 2021-ben bekövetkezett halálesetek számának csökkenése a jobb biztonsági intézkedéseknek köszönhető-e, vagy egyszerűen annak, hogy a járvány miatt kevesebben utaztak. 

Szakértők szerint a régióban a közúti balesetek nagy száma több tényező következménye. Egyaránt hozzájárul a gyorshajtás, az utak rossz állapota, a közúti szabálysértések, valamint az is, hogy egyre több az autó, bár tény, hogy a legtöbb haláleset a motorosokkal fordul elő.

A korrupció és a vezetési képességek hiánya is nagy szerepet játszanak a balesetek előfordulásában. Ugyanis sokan nem tanulják meg a biztonságos vezetési ismereteket – vagy bármilyen vezetési ismeretet –, és egyszerűen kenőpénzt fizetnek a jogosítvány megszerzéséért.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »