Oroszország (talán?) tüzérségi lövedékeket vásárolt Észak-Koreától

Oroszország (talán?) tüzérségi lövedékeket vásárolt Észak-Koreától

Oroszország Észak-Koreától milliószám vásárolt tüzérségi lövedékeket és rakétákat. Amerikai hírszerzési információk szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az országot sújtó szankciók korlátozzák az ellátási láncát.

Oroszország Irántól drónokat vásárolt, utóbb pedig föld-föld rakétákat is. Ez viszonylag nagy visszhangot kapott a világsajtóban Az Észak-Koreával kötött fegyverbiznisz azonban csak az Egyesült Államok titkosítás alól feloldott hírszerzési anyagaiból derült ki, a konkrét részletekről viszonylag keveset tudunk.

Irán és Észak-Korea is nagyrészt el van zárva a nemzetközi kereskedelemtől az amerikai és nemzetközi szankcióknak köszönhetően, vagyis egyik országnak sincs vesztenivalója az Oroszországgal kötött megállapodások megszakításával”

– írja a New York Times. Az Észak-Koreától származó fegyverek megvásárlására irányuló bármely megállapodás megsértené az ENSZ azon határozatait, amelyek célja a Phenjanból származó fegyverek elterjedésének megfékezése.

Az egyetlen ok, amiért a Kremlnek tüzérségi lövedékeket vagy rakétákat kell vásárolnia Észak-Koreától vagy bárkitől, az az, hogy Putyin még a legalapvetőbb szinten sem volt hajlandó vagy nem képes mozgósítani az orosz gazdaságot háborúra”

Hírdetés

– mondta a lapnak egy amerikai tisztségviselő.

A The Guardian c. angol napilap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető levelet váltottak, melyben kiemelték a két ország közötti stratégiai és taktikai együttműködést.

Észak-Korea korábban jelezte, kész építőmunkásokat küldeni az oroszok által megszállt ukrajnai területek újraépítésére. Ezzel azonban megsértené azt a 2019-es ENSZ-határozatot, mely előírja, hogy 2019-ig mindenki küldje haza az országában levő észak-koreai munkavállalókat… Az orosz-észak-koreai barátkozás egy újabb jele, hogy a szakadár köztársaságokat Szíria után Észak-Korea ismerte el másodikként. Így egy kis tüzérségilőszer-vásárlás már csak hab a tortán.

Mindezek ellenére Észak-Korea cáfolta, hogy fegyvereket adna el Oroszországnak. A koreai állami médiában, a KCNA-ban a koreai védelmi minisztérium egy névtelenül nyilatkozó képviselője – idézi a brit BBC – azt mondta: „Soha nem exportáltunk fegyvereket korábban Oroszországba, és nem tervezzük ezt a jövőben sem.”

Moszkva szintén cáfolta az amerikai értesüléseket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »