Óriási hibával kezdődött a méregdrága népszámlálás

Óriási hibával kezdődött a méregdrága népszámlálás

Ahogy azt olvasóink is jelezték portálunk felé, a február 15-én kezdődött népszámlálás során az egyszer már kitöltött online adatlapot az elküldés után még bármennyiszer újra ki lehetett tölteni, és elküldeni a számítógépes rendszerbe.

Ez természetesen azonnal bizalmatlanságot szült az állítólag többször kipróbált számítógépes rendszerrel kapcsolatban. Így nem csodálkozhatunk, ha főleg a rossz történelmi tapasztalatokkal rendelkező szlovákiai nemzetiségi közösségek – köztük a mi magyar közösségünk is – azonnal fenntartásokat fogalmazott meg a Szlovák Statisztikai Hivatal irányította népszámlálással kapcsolatban.

Haladéktalanul felvettük a kapcsolatot a Statisztikai Hivatallal, ahonnét csak telefonos sürgetés után tudtunk választ kapni a keddi reggeli órákban.

Jasmina Stauder, a népszámlálás sajtófőnöke kérdésünkre elismerte, hogy

a számítógépes rendszer hétfőn, illetve kedd hajnalig lehetővé tette, hogy bármennyi kérdőív kitöltésre kerüljön ugyanazon azonosító adat alapján, azaz egy ember kénye-kedve szerint akár nyolc-tíz kérdőívet is beküldhetett.

Hírdetés

Stauder azonnal hozzátette, hogy ez a hiba egyrészt nem befolyásolta a népszámlálás menetét, illetve azt, hogy a hibát kedd reggel 6 órától már eltávolították a rendszerből. Hozzátette, hogy két beküldési lehetőség megmaradt továbbra is, a lakhellyel nem rendelkező személyek esetében lehet ezt felhasználni.

Kérdésünkre, hogy a kétszeres kitöltés lehetősége nem kelt-e bizalmatlanságot a számolási rendszerrel kapcsolatban, a szóvivő azt válaszolta, hogy

meg kell adni a lehetőséget azoknak az embereknek is, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel és helyettük az önkormányzat, ha már egyszer ki is töltötte az adatokat;

ha személyes akaratuk úgy kívánja, ők maguk is kitölthessék azt, megadva azokra a kérdésekre is a választ, amelyet az önkormányzat nem tudhatott (vallás és nemzetiség).

Hozzátette, ahhoz képest, hogy már olyasmivel is találkozott, hogy a népszámlálás során mikrocsipeket juttatnak az emberekbe, a hétfői többes kitöltés okozta hibát nem tartja jelentősnek. Ezen elcsodálkoztunk, s megkérdeztük, hogyan lehetséges, hogy a több milliós ráfordítással elkészült és (állítólag) többször kipróbált rendszert mindjárt az első napon javítani kellett? Jasmina Stauder szóvivő elismerte, hogy

a rendszer nem működött korrektül, szerinte ez az állandó lakhelyek változásával magyarázható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »