Orbán Viktor viheti be a szlovák Republikát az EP-be

Orbán Viktor viheti be a szlovák Republikát az EP-be

Nyitókép: Körkép.sk

A parlamenti választásokat elbukta, az Európai Parlamenti választásokat azonban a jelek szerint sikerrel veheti a Republika. A jobboldali, szuverenista, nemzeti politikát folytató (az elmúlt években a belpolitikai téren kemény magyarellenes szólamokkal operáló) szlovák párt az aktuális felmérések szerint 9 százalékon áll a június 8-i EP-választások előtt.

Szlovákiában 5 százalékos a parlametni választási küszöb. Egy-egy mandátum megszerzéséhez választási részvételtől függően 70-75 ezer szavazat megszerzésére van szükség az EP-választásokon.

Az IPSOS május 22-én közölt felmérése alapján a Smer, a PS és a Hlas mögött a negyedik helyen a Milan Uhrík vezette Republika áll. Ez utóbbi EP-kampánya azért figyelemreméltó, mert az egyedüli szlovákiai pártként nyíltan egy másik ország miniszterelnökével kampányol. Óriásplakátjain konkrétan Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerepel.

Azaz, a Republika kampánytanácsadói úgy döntöttek, hogy az Orbán Viktor melletti kiállás, a magyar kormányfő melletti szolidaritás az, mely megfelelő, mozgósító üzenetként szolgálhat az EP-be való megmérettetés előtt. Merész húzás egy szlovák párttól.

Ipsos felmérés: A Smer nyerné az EP-választásokat. A küszöbön billeg a Magyar Szövetség

Hírdetés

A Republika fő üzenete a brüsszeli értelmetlenségek megállítása. Ez szerepel óriásplakátjainak jobb oldalán, melyhez egy-egy konkrétumot társítanak. Magyarország büntetése (itt az uniós források megvonására gondolhatnak az Orbánnal szembeni szankciókkal) mellett a belső égésű, benzin motorok betiltását sem támogatják. Azaz, ellenzik az értelmetlen zöld politikát. Ez szerepel a következó óriásplakátjukon:

Állítsuk meg a brüsszeli értelmetlenségeket, hirdeti a pártelnök és EP-listavezető, 1984-es születésű Milan Uhrik, aki jelenleg is EP-képviselő, korábban pedig Nyitra megyei képviselő volt. Marian Kotleba jobbkezeként kezdte, majd társaival együtt szembe fordultak Kotlebával és saját pártot hoztak étre. Uniós szinten a Republika nem tagja egyetlen politikai pártcsaládnak sem, ami manőverezési képességeit némileg behatárolja.

A Robert Fico elleni ellenzéki fanatikus által elkövetett merénylet ugyan alapjaiban változtatta meg a közhangulatot az országban és kalibrálta át a szlovákiai pártok EP-kampányát, a közvéleménykutatások szerint nagy meglepetés lenne, ha a Republika nem jutna ki Brüsszelbe.

Meglepetés azonban mint tudjuk, a politikában mindig előfordulhat. Legutóbb, a parlamenti választásokon például alig 10-15 ezer szavazaton múlott Milan Uhríkék számára a parlamenti bejutás. Akkor az SNS előzte meg őket. Az EP-választásokon a közvélménykutatások egybehangzó adatai alapján ez most fordítva történhet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »