Orbán Viktor: Olyan politikai formációt hozunk létre, amely az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz

Orbán Viktor: Olyan politikai formációt hozunk létre, amely az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz

Új európai politikai együttműködést jelentett be vasárnap Bécsben Orbán Viktor Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel. A miniszterelnök azt mondta: új korszak kezdődik, és ez az a nap, amikor megváltozik az európai politika. Elemzők szerint akár napokon belül az egyik legnagyobb európai parlamenti frakció jöhet létre – hangzott el az M1 Híradóban.

„Egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz”

jelentette ki Orbán Viktor vasárnap Bécsben, miután Európa jövőjéről tárgyalt Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. A három pártvezető közösen jelentette be, hogy új európai pártszövetséget hoznak létre, ami hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban – hangzott el az M1 Híradójában.

„Az európai politikát meg kell változtatni!” – nyilatkozta a miniszterelnök, aki szerint új korszak kezdődik az európai politikában.

Ennek az új korszaknak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, ami meg fogja változtatni az európai politikát.

Orbán Viktor szerint az európai emberek három dolgot akarnak: békét, rendet és fejlődést, és amit a mostani brüsszeli elittől kapnak az a háború, a migráció és a stagnálás.

Az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok nyertek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak. Ugyanakkor a brüsszeli elit ellenáll ennek a döntésnek, nem fogadja el azt. Nem akarnak változást, status quót akarnak fenntartani. Mint hangsúlyozta, ez elfogadhatatlan, ezért jön létre a közös frakció és platform, hogy a változást a brüsszeli elit akarata ellenére is megcsinálják – közölte a kormányfő.

A magyar Fidesz, a cseh ANO és az osztrák FPÖ új politikai szövetséget köt

Orbán Viktor hozzátette:

Hírdetés

„Az a kötelességünk, hogy érvényt szerezzünk a választópolgárok akaratának, három politikai párt ül itt most önök előtt. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt, és a legerősebb magyar párt. És vállaljuk azt a felelősséget, hogy elindítjuk ezt az új platformot és új frakciót. Szeretném világossá tenni, hogy az a célunk, és hiszünk abban, hogy ez így is lesz, hogy ez hamarosan az európai politika legerősebb jobboldali tömörülése lesz.”

Az olasz miniszterelnök-helyettes még vasárnap reagált a bécsi bejelentésre. Matteo Salvini, a Liga párt elnöke közösségi oldalán azt írta:

„Minél jobban bővíteni akarjuk egy erős, patrióta, összetartó és a kerülőutakat ellenző csoport körvonalait.”

Szakértők szerint Salvini pártja az elsők között csatlakozhat az új európai parlamenti frakcióhoz.

Újabb európai párt, a portugál Chega csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez

Új korszak kezdődhet az európai politikában

Összejöhet az egyik legerősebb európai parlamenti frakció – írja az Index. A portál szerint többek között holland, belga, dán, és észt pártok is csatlakozhatnak a politikai szövetséghez, amiről úgy tudják, Patrióták Európáért néven jöhet majd létre.

Rosonczy Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója az M1-en kifejtette: az új jobboldali frakció akár napokon belül az egyik legerősebb európai parlamenti frakció lehet.

„Ez a korszakváltásnak talán a legfontosabb mozgatórugója, hogy olyannyira túlburjánzott már az Európán kívüli érdekeket vagy sokszor csak az önmagáért való bürokrácia burjánzását képviselő érdekeket előtérbe helyező politika, hogy aki ennek ellen akar állni, és a saját nemzetét akarja képviselni, az ebben a formációban ezt megtalálhatja”

mondta Rosonczy-Kovács Mihály.

Az Európai Parlament alakuló ülését július 16-án tartják, az új frakciót várhatóan akkor mutatják be.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »