Orbán Viktor: Már vágjuk a centit – lassan levonul az árvíz

Orbán Viktor: Már vágjuk a centit – lassan levonul az árvíz

A miniszterelnök ma reggeli tájékoztatóján elmondta, hogy számításaik az árvíz dél körül fog tetőzni Budapestnél, és a vízszint bő fél méterrel a 2013-ban mért érték alatt fog maradni.

Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs reggeli tanácskozását követően adott tájékoztatást a dunai helyzetről. Mint mondta, megindult a folyamon az apadás, és a jelek szerint az idei árhullám nagysága elmarad a 2013-ban mért rekordtól. A Lajta 29 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, míg a Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál 50 centivel, Komáromnál 55 centiméterrel, Esztergomnál 65 centiméterrel, Vácnál pedig 55 centiméterrel volt alacsonyabb a vízállás, mint az eddig mért legmagasabb érték.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Budapesten várhatóan 59 centiméterrel alacsonyabban fog tetőzni a dunai árhullám, mint 2013-ban. A főváros közlekedése szempontjából fontos rakpartokat valószínűleg a jövő hét közepén újra megnyithatják. „Már egy kis győzelemnek tekinthetjük, hogy eddig sikeresen védekeztünk” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Arról is beszélt, hogy a védekezés súlypontja most a Duna középső és déli szakaszára helyeződik, de itt már sokkal jobb állapotú, erősebb védművek várják az áradatot.

Hírdetés

Új, kiemelt árvízvédelmi helyszín lett Ercsi, Kisapostag és Dunaföldvár, ahol már mindenütt 100 százalékos a készültség, csakúgy mint Pakson.

„Ha a jó Isten segít, akkor már nem lesz nagy baj” – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy egyelőre még ne lankadjon a figyelem, mert az átázott töltések miatt kialakulhatnak váratlan helyzetek. Baját nevezte meg olyan helyszínnek, amire jobban oda kell figyelni, mert itt – a Petőfi szigetnél -, 2013-ban is kritikus állapotok uralkodtak.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem számít az Európai Unió anyagi támogatására, de ha mégis érkezne majd pénz Brüsszelből, akkor annak örülni fog. Az árvízi védekezésről szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország azért van jobb helyzetben mint Ausztria, vagy Csehország, mert nekünk legalább egy-két nap felkészülési időnk volt, miután láthattuk milyen szörnyű vízözön zúdult a tőlünk északabbra fekvő két államra. Ugyancsak a sajtó érdeklődésére a miniszterelnök azt is közölte: bár még nem összesítették az árvízvédelem eddig költségeit, de azt már most lehet látni, hogy az összeg jóval elmarad a 2013-as 19,6 milliárd forinttól.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »