Orbán Viktor: Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk

Orbán Viktor: Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk

Az elmúlt két hónap, akár csak az az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt. A parlamenttől kapott felhatalmazás révén és a szakemberek tanácsára novemberben korlátozó intézkedéseket vezettek be – tájékoztatta az Országgyűlést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő óvott attól, hogy a döntéshozók járványügyi szakembernek képzeljék magukat, az ő jártasságuk nem azonos a valódi szakemberek tudásával.

A döntés felelősségét nem akarjuk áthárítani, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodunk hozzá, hogy a szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal jelenjen meg döntéseinkben – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: Európában az adatok növekedést mutatnak, a magyar emberek pedig a nemzeti konzultációban nyilvánvalóvá tették, a védekezés alatt is működnie kell az országnak. Ezért tartottuk nyitva az általános iskolákat és a munkahelyeket – mondta a miniszterelnök.

Hírdetés

Emlékeztetett, hogy ugyanakkor a vendéglátóhelyek, színházak, sportlétesítmények bezártak. A válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, és ezért sikerült a járványt megfékezni. Akik folyton változtattak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – fogalmazott Orbán Viktor. Elmondta, a járványgörbe 10 napja nem csökken, feltehetőleg a ragályos mutáció miatt, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására. A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról, vannak akik már most nyitnának – jegyezte meg Orbán Viktor, és hozzátette, a kormány újraindítaná a gazdaságot és a társadalmi életet is. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk. Az újraindítás feltétele azonban a vakcina – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »