Online nagyböjti lelkigyakorlat Loyolai Szent Ignác megtérésének jubileumi évében

Online nagyböjti lelkigyakorlat Loyolai Szent Ignác megtérésének jubileumi évében

A jezsuita lelkigyakorlatos központ, a Dobogókőn található Manréza idén nagyböjtben a Szent Ignác-évhez kapcsolódva szervez lelkigyakorlatot, amelyhez többféle formában lehet csatlakozni. Az alábbiakban a jezsuiták felhívása olvasható a programról.

Nagyböjtben ismét hív a jezsuiták lelkigyakorlatos központja, a dobogókői Manréza, hogy imádkozzunk mindennap személyesen és mégis együtt. A személyes imádságot a napi elmélkedések bibliai igéi, képei és zenéi segítik. A lelkigyakorlat közösségben is végezhető. Erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.

Ebben az évben, amikor Iñigo de Loyola – a későbbi Loyolai Szent Ignác – megtérésének 500. évfordulóját ünnepeljük, az ő életének epizódjait is nyomon követhetjük. Hogyan vált a könnyelmű lovagi, fejedelmi udvari életet élő Iñigo a Lelkigyakorlatok szerzőjévé, pappá és a jezsuita rend alapítójává? Hogyan vezette őt Isten nagy vágyain, a valósággal való találkozásain és megpróbáltatásain keresztül? Hogyan tanulta meg Isten akaratát megkülönböztetni jámbor szokásoktól és saját – mégoly szent – elképzeléseitől? És inspirálhat bennünket is arra, hogy bátran engedjük át életünk vezetését Istennek?

Hogyan épül fel a lelkigyakorlat?

Hamvazószerdától nagyszerdáig mindennap bemutatunk egy-egy epizódot Loyolai Ignác életéből. Megmutatjuk, miként munkálkodott rajta Isten, hogy hiú udvaroncból/lovagból egyszerű életet élő emberré változtassa, aki a szegényekért és a társadalom kivetettjeiért dolgozott. A napi bibliai idézet valamiképp tükrözni fogja az Ignác életéből vett aznapi történetet.

Különböző stílusú festmények és fényképek nyújtanak napról napra új elmélkednivalót. A képek mellett főként vallási témájú zenét fogunk használni. Remélhetőleg többségében tetszeni fog, és elősegíti az imádságodat. A nap témájához kapcsolódik majd, és egy YouTube-link segítségével érheted el.

Hírdetés

Nagyböjt minden napján meghívunk, hogy a szentírási részt és Ignác életének történetét kapcsold össze saját életeddel. Isten ma és hozzád is szól, ahogyan a régi korok embereihez is beszélt.

*

A lelkigyakorlaton többféleképpen is részt vehetsz: egyénileg, a Manréza által vezetett véletlenszerű kiscsoportokban, a Manréza által szervezett, moderátorok segítségével vezetett állandó kiscsoportokban, vagy általad szervezett kiscsoportban. A csoportokba február 27-ig lehet jelentkezni.

Az egyéni és közösségi mód részleteiről ITT olvashatnak.

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Ignasi Flores/Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »