Ma este Szoboszlai Dominik a saját kapusának lőhet gólt

Ma este Szoboszlai Dominik a saját kapusának lőhet gólt

Két felkészülési mérkőzést játszik a magyar labdarúgó-válogatott a jövő pénteken rajtoló Európa-bajnokság előtt. Ma az írekkel találkozik Dublinban, majd szombaton az izraelieket fogadja Debrecenben. Marco Rossi válogatottja 2022 szeptembere óta nem veszített mérkőzést.

A legutóbbi három Eb-ből kettő előtt játszott egymással a két csapat júniusban, 2012-ben és 2021-ben sem született gól.

Az írek ellenfélnek választása – azon kívül, hogy szabadok voltak, s szívesen játszanak a magyar csapattal – nyilván nem független attól, hogy a németországi tornán a csoportellenfelek között lesz a skót gárda is. (A skótok egyébként hétfő este a portugáliai Faróban 2-0-ra legyőzték Gibraltár válogatottját. Egyáltalán nem meggyőző játékkal, bár lezárták hét mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatukat, az Európa „futballtörpéi” közé tartozó rivális elleni győzelem önmagában kevés dicséretet generált. Steve Clarke szövetségi kapitány mindazonáltal nem volt elégedetlen, csak annyit jegyzett meg, hogy a helyzeteket megvoltak, miként a korábbi meccseken is, csak be kell lőni őket.)

De vissza az írekhez, akik nem lesznek ott az Euro 2024-en, miután egyedül éppen Gibraltárt tudták legyőzni a csoportjukban, s ezzel lemaradtak a franciák, a hollandok és a görögök mögött, a Nemzetek Ligája-szereplésükkel pedig nem szereztek jogot a playoffra.

Némi túlzással a keretük legismertebb tagja John O’Shea, a szövetségi kapitány, a Manchester United korábbi BL-győztes védője, aki az év elején Stephen Kennytől vette át (ideiglenes megbízatással) a válogatott irányítását. Eddig két mérkőzést vívott a csapattal, két erős ellenféllel szemben, egyaránt márciusban, az ír fővárosban. A belgák ellen, miután Evan Ferguson kihagyott egy tizenegyest, 0-0-ra, a magyarok leendő ellenfelei, a svájciak ellen 0-1-re végeztek.

Hírdetés

Ha a csapatrészeket nézzük, kétségtelenül a védelem a legerősebb, beleértve a Liverpool FC második számú (sőt, Alisson Becker sérülése miatt a 2023–2024-es idény nagy részében első számú) kapusát, Caoimhín Kellehert, valamint a csapatkapitányt, a védelem vezérét, Séamus Colemant. Utóbbi is (helyileg) liverpooli, tekintve, hogy az Everton tagja. Az őszi idényben súlyos sérülése miatt nem játszott, tavasszal ellenben többnyire ott volt a pályán.

Az övékén kívül főleg még egy név lehet ismert Magyarországon, Samuel Joseph Szmodicsé. A családnév írásmódja nem tipikusan ír, vagy brit, igen, ő az a csatár, aki jelezte az év elején az ottani médiában, hogy a magyar szövetséggel tárgyal – azért tette mindezt, hogy az írek ettől „megijedjenek”, s behívják a saját keretükbe. Állítása szerint apai nagyapja Magyarországon született, magyar útlevele is van. Egyébként valóban nemzetközi szintű csatár, az angol második vonalban, a Blackburnben futballozva 44 bajnoki meccsen 27 gólt szerzett a 2023–2024-es idényben.(A Rovers csak 19. lett a Championshipben, Sammie Szmodics majdnem a felét szerezte a csapat 60 bajnoki góljának.)

Marco Rossi kitért rá a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, jelezte, hogy nem neheztel a játékosra a történtek miatt. Meg arról is beszélt, hogy ezúttal nem Szalai Attila, hanem Dárdai Márton kezd a bal oldali védő posztján, valamint, hogy Fiola Attila még nincsen a sérülése miatt bevethető állapotban, de szombaton már abban lesz. A klubkötelezettségek miatt csak hétfőn a kerethez csatlakozó Gazdag Dániel és Bolla Bendegúz sem kap este játéklehetőséget. (Bolla klubja, a Servette a hétvégén megnyerte a Svájci Kupa döntőjét, csereként 32 percet játszva a magyar védő is részese volt a sikernek.)

Az összeállításról többet nem árult el a kapitány, így arról sem beszélt, hogy döntött-e már a kapuskérdésben. Három évvel ezelőtt, 2021-ben, mindkét felkészülési mérkőzésen a tornára választott első számú kapus, Gulácsi Péter kezdett. A ciprusiak ellen Dibusz Dénes védett a második félidőben, akkor az írek ellen pedig Bogdán Ádám váltotta az RB Leipzig kapusát, a 63. percben. Egyébként a ciprusiak elleni, első 2021. júniusi felkészülési mérkőzésen öt olyan futballista is kezdett, aki aztán nem volt a tizenegyben a portugálok elleni Eb-nyitányon. Például Willi Orbán, Szalai Ádám és Sallai Roland sem kezdett a ciprusiak ellen. (Mint emlékezetes, Szoboszlai Dominik nem volt kerettag, a sérülése miatt.)

A mérkőzés magyar idő szerint 20.45-kor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »