Önkéntes munka eredményeként rendezik az ipolysági zsidó temetőt

Önkéntes munka eredményeként rendezik az ipolysági  zsidó temetőt

Önkéntesek bevonásával,  társadalmi munka keretében folytatódik az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása. Augusztus első napjaiban második alkalommal szerveztek ilyen jellegű önkéntes alkalmat. A megkezdett munkát folytatják a következő hetekben is.

Mint már korábban beszámoltunk róla, Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa önkéntesként  kezdte el a Homok városrészben található zsinagóga megtisztítását.

– avatott be a részletekbe Kapusta Krisztina.

Mivel az említett zsidó temető nem igazán volt rendben tartva, így a növényzet fokozatosan visszahódította a sírhelyeket. Buja növényzet, borostyánszőnyeg borítja a legtöbb sírt.

A kutatás szempontjából nélkülözhetetlen a sírhelyek megtisztítása. Kapusta Krisztina egy barátnőjével bő másfél éve kezdte el a sírok rendbetételét. Ám hamarosan rá kellett jönniük arra, hogy a céljukat csupán összefogással, önkéntesek bevonásával tudják elérni.

Mint a kezdeményező elmondta: az első önkéntes akció alatt főleg a temető területén lévő bokrokat, bozótosokat tisztították meg. A második alkalommal már a nyughelyek tisztítására került sor. Ötsornyi sírjelről fejtették le a borostyánt. Így elérhetővé és olvashatóvá váltak a sírkövek, ami a dokumentáláshoz nélkülözhetetlen – szögezte le Kapusta Krisztina.

Hírdetés

A munkában főleg helyiek vettek részt, de távolabbról is érkeztek. A fiatalabbak mellett nyugdíjasok, lelkes helytörténészek és természetkedvelő, illetve zsidó felmenőkkel is rendelkező ipolysági lakosok csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mint megjegyezte: mindenkinek más az indíttatása.

Mint az egyik önkéntes kifejtette:

A munkálatok nagyon jó hangulatban folynak, beszélgetésre, ismerkedésre is jut idő.

A megkezdett munkát természetesen folytatják. Most már a tényleges sírtisztításra összpontosítanak. Teendő akad bőven, mintegy 15-20 sornyi sírkő vár még megtisztításra. Az időjárási viszonyok függvényében várhatóan augusztus közepén, vasárnap folytatódik a nemes tevékenység.

A temető takarításának máris számos hozadéka van. A buja növényzet takarásából előkerült a kohanita kapu és erkély, melyről sok idősebb helybeli sem tudott, illetve csupán sejtette, hogy mi lehetett.

Ipolyságon az elmúlt időszakban számos programmal emlékeztek meg a városban élő és tevékenykedő zsidó közösségről. Tavaly októberben városnéző sétát szerveztek a zsidóság nyomdokain, idén áprilisban emléktáblát állítottak az egykori gettó kapujánál. Idén ősszel botlatókő elhelyezésére készülnek.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »