Olcsóbb alapélelmiszerek

Olcsóbb  alapélelmiszerek

Sürgősségi rendeletet fogadott el pénteken a kormány 17 alapélelmiszer árának korlátozásáról.

A jogszabály a következő három hónapban 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

A rendelet meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (sós sajt), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozik.

Hírdetés

Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a kormányinfón hangsúlyozta, hogy a jogszabály semmilyen módon nem érinti a gazdákat, az általuk előállított termékek (élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok) árát maguk szabhatják meg.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején rámutatott: az árrés ideiglenes korlátozásától nem remélhető, hogy javul az ellátás a tisztességes áron elérhető élelmiszerek terén, ezért a kormány pénteken egy 600 millió eurós támogatási keretről is dönt, amellyel a román élelmiszeripari cégek megerősödését segíti. Ez a kabinet beiktatásakor meghirdetett „gazdasági hazafiság” egyik első konkrét lépése – tette hozzá.

Az élelmiszerárak csökkentését célzó sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben történő megjelenésétől számított 30 nap után lép életbe. Hatályának esetleges meghosszabbításáról az alkalmazás tapasztalatai függvényében a három hónapos időszak végén döntenek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »