Október 28.: Ma Csehszlovákia megalakulását ünnepeljük

Október 28.: Ma Csehszlovákia megalakulását ünnepeljük

Nyitókép: SITA

Október 28-án az első Csehszlovák Köztársaság megalakulására emlékezünk. Szlovák vélemények szerint a nemzeti identitás megőrzésében jelentős szerepet játszott az első Csehszlovák Köztársaság (Csehszlovákia) létrejötte. Az új állam gyökeres változást jelentett a szlovákok számára. Az Osztrák-Magyar Monarchiában létjogosultsággal nem rendelkező nemzet az államalkotó nemzetek közé került. Azért a státuszért harcolt és szerezte meg, melyet annyira elutasít a felvidéki magyarokkal szemben

A csehek és szlovákok első önálló állama 1918. október 28-án jött létre, miután a prágai Csehszlovák Nemzeti Bizottság törvényt fogadott el a független Csehszlovákia létrehozásáról, kimondta annak létrejöttét és átvette az államhatalmat. Október 28-án, hétfőn 106 éve telt el az esemény óta.

Hírdetés

Csehszlovákia megalakulásá Szlovákia 1993 óta emléknapként, a független Csehszlovákia megalakulásának napjaként jegyzi.   2020 novemberében a szlovák parlament két törvénymódosítást fogadott el, amelyek alapján október 28-a nemzeti ünneppé – a Független Csehszlovák Állam megalakulásának napjává – vált. Szlovákia ily módon idén negyedik alkalommal emlékezik meg nemzeti ünnepként Csehszlovákia létrejöttéről. Az ünnep azonban nem munkaszüneti nap, ellenben Csehországban államünnep és munkaszüneti nap. Ebből is leszűrhető, hogy Prága jobban a magáénak érzi az egykori közös államot.

Tomáš Garrigue Masaryk lett a külföldi csehszlovák ellenállás vezetője. 1916 februárjában Párizsban megalakult a Csehszlovák Nemzeti Tanács (ČSNR), amely  megalakításában a szlovák Milan Rastislav Štefánik is jelentős szerepet játszott. Masaryk, Štefánik és Edvard Beneš diplomáciai erőfeszítéseit jelentősen segítették a csehszlovák légiók sikerei is, amelyek a leendő csehszlovák állam fegyveres erői voltak, és a Csehszlovák Nemzeti Tanács alá tartoztak. Az első világháború végére mintegy 100 000 légiós tevékenykedett Oroszországban, Olaszországban, Szerbiában és Franciaországban.

1917 májusában cseh politikusok nyilatkozatot terjesztettek elő a birodalmi parlament ülésén, amelyben követelték Csehország Szlovákiával való egyesülését. A dokumentumot Vavro Šrobár szlovák politikus is támogatta, aki 1918. május 1-jén Liptószentmiklóson a nemzetek önrendelkezési jogának követelését illesztette be a határozatba.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »