Közel egymilliárd forintnyi áfát csaltak el fiktív cégekkel – akár húsz év börtönt is kaphatnak a bűnbanda tagjai

Közel egymilliárd forintnyi áfát csaltak el fiktív cégekkel – akár húsz év börtönt is kaphatnak a bűnbanda tagjai

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ügyészségnek egy személybiztonságra, takarításra és szakosodott budapesti bűnözői csoport 22 tagja ellen, akik több mint kilencszázmillió forint áfát csaltak el az adóhatóság napokban befejeződött nyomozása szerint – közölte a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Hírdetés

A bűnszervezet többszintű, bonyolult cégláncolatot tartott fenn kiterjedt alvállalkozói körrel: az irányítók a Pest vármegyében működő hálózatba Győr-Moson-Sopron és Heves vármegyei vállalkozásokat is beszerveztek. A szlovák állampolgárságú, névleges vezetőkkel működtetett alsó szinten az eleve bukásra szánt cégek valódi tevékenységet nem végeztek, ehhez a szükséges technikai és személyi háttérrel sem rendelkeztek.

A szervezet más szintjein ténylegesen dolgozó munkavállalókat névleg ide jelentették be, az adót, valamint a járulékokat viszont nem fizették meg utánuk. A bűnbanda a valóságban nem őrzött-takarított, a kamucégek valótlan szolgáltatásokról állítottak ki számlákat.

A fiktív bizonylatok ellenértéke a fővállalkozóknál landolt, a nettó munkabérek kifizetése után megmaradó összeget – készpénzben – szétosztották maguk között, ezzel a bűnbanda több mint kilencszázmillió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A szervezet felszámolására indított akcióban nyomozók, járőrök, revizorok és informatikusok dolgoztak össze, a főgyanúsítottat a Merkur speciális taktikai osztály kommandósai fogták el.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »