Jó tudni – Adott esetben az ehető gombák is mérgezést okozhatnak

Jó tudni –  Adott esetben az ehető gombák is mérgezést okozhatnak

Az ehető gombák is mérgezést okozhatnak. Mérgezés esetén az aktív szén magas dózisban történő bevétele jelenthet elsősegélyt, azonban tej fogyasztása ilyenkor nem ajánlott – figyelmeztetett Lenka Čorbová gyógyszerész, a Dr. Max gyógyszertár munkatársa.

„A gombamérgezés tünetei változatosak lehetnek, ezért bármilyen mérgezés gyanúja esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni. A leggyakoribb tünetek közé az emésztési problémák, mint például a hasmenés, hányás, ingerlékenység, kiszáradás, rosszullét és görcsök tartoznak .”

– magyarázta Čorbová. Arra is figyelmeztetett, hogy az ehető gombák is veszélyesek lehetnek, így például a tintagomba alkohollal fogyasztva mérgezést okozhat.

„A mérgezés kockázata nőhet, ha a gombákat nem megfelelően tároljuk vagy nem készítjük el elég alaposan.”

Hírdetés

– tette hozzá. Csak olyan gombákat szabad gyűjteni és fogyasztani, amelyeket az ember biztosan felismer. „A gombákat először tisztítsuk meg és csavarjuk ki, hogy a gombafonal ne sérüljön, majd a gyűjtött gombákat minél előbb dolgozzuk fel” – ajánlotta.

A gyógyszerész elmagyarázta, hogy a mérgező gombák gyakran ragadós kalappal rendelkeznek, kellemetlen szagúak, és a kalapjuk alsó részén lemezes szerkezet található. „A halálosan mérgező galócák legismertebb fajtáinak közös jellemzője a hártyás burok, a gallér a tönkön, és a tiszta fehér lemezek” – tette hozzá.

Čorbová szerint a legveszélyesebb gomba a zöld galóca. „Ennek veszélyessége abban rejlik, hogy a mérgezés tünetei későn jelentkeznek, akár 72 órával a fogyasztás után. A mérgezés akut májelégtelenséget okozhat” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, hogy a gombák nehezen emészthetőek az emberi szervezet számára, ezért nem ajánlottak gyermekeknek vagy időseknek.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »