Ódor: lépéseket teszünk, hogy visszafogjuk a tehetségek tömeges elvándorlását

Ódor: lépéseket teszünk, hogy visszafogjuk a tehetségek tömeges elvándorlását

Meg akarjuk tenni az első lépéseket annak érdekében, hogy már ebben az évben mérsékeljük a tehetségek tömeges távozását az országból. Ezt Ódor Lajos szlovák kormányfő mondta Prágában, a Csehország képviselőivel folytatott tárgyalást követően. Az előkészített intézkedések célja, hogy növeljék a szlovák felsőoktatás minőségét – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

A szlovák kormányfő emlékeztetett: Petr Fiala cseh kormányfő vezette korábban a brünni Masaryk Egyetemet. Ebben az iskolában sok szlovákiai diák tanul, és Ódor szerint Fiala is igyekezett őket az egyetemükre csábítani.

„Azonkívül, hogy a helyiségek talán kicsit máshogy néznek ki, a cégekkel való együttműködés és a minőség hangsúlyosabbá tétele az, amit nálunk is folytatnunk kell” – mondta Ódor a cseh és szlovák iskolaügy különbségeiről.

Emlékeztetett: a helyreállítási tervben egy olyan reform is szerepel, amely a felsőoktatás minőségének növelését tűzi ki célul.

Délután a prágai várban Petr Pavel cseh államfővel is találkozott. Ódor elmondása szerint többek között a félretájékoztatásról beszéltek.

Hírdetés

„Az államfő is azt támogatja, hogy a félretájékoztatást még a korai szakaszában kezelni kell, amikor még lehet vele valamit kezdeni. Ez persze nehéz, de látjuk, hogy milyen következményekkel járhat a társadalomra nézve” – közölte Ódor.

Az egyes témák közül kiemelte a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóját. A szlovák kormányfő „világos előrelépést” vár a csúcstalálkozótól.

A tagállamoknak Ódor szerint pozitív jelzést kell küldeniük Ukrajnának, hogy tudja, hogy az ő oldalán állunk. Hozzátette: ez azonban nem magától értetődő, és „pengeélen fogunk táncolni”.

Bár ez Ódor első hivatalos prágai útja, Fialával már többször találkozott, legutóbb múlt héten a pozsonyi visegrádi csúcson, melyen Szlovákia szimbolikusan átadta a V4 soros elnökségét, éppen Csehországnak.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »