Nyugdíjba vonul a hős bombakereső patkány

Nyugdíjba vonul a hős bombakereső patkány

Nyugdíjba vonul Magawa, egy gambiai, más néven afrikai óriás tasakospatkány, amely öt év alatt 141 ezer négyzetméter, mintegy 20 focipályányi területet tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.

Magawa a legsikeresebb rágcsáló, amelyet az APOPO belga nonprofit szervezet képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására.

Aknakeresői pályafutása alatt a patkány

71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki

az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében.

A civil szervezet szombati közlése szerint

Magawa még jó egészségnek örvend, de már elérte a nyugdíjkorhatárt, és láthatóan lelassult  munkája.

Hírdetés

A hősként ünnepelt afrikai óriás tasakospatkány (Cricetomys gambianus) 2014-ben született Tanzániában, és 2016-tól dolgozott Kambodzsában az aknamentesítésen.

A hős rágcsáló tavaly az első patkányként nyerte el egy brit jótékonysági szervezet legrangosabb kitüntetését, amellyel az a bátor állatokat jutalmazza. A PDSA indoklása szerint az aranymedált Magawa „az életmentő szolgálata iránti odaadással” érdemelte ki, „amelyet Kambodzsában a halálos aknák feltárása során tanúsított”.

Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik,

tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint.

A kitüntetett rágcsáló naponta reggelente fél órát dolgozott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »