Nyugati koldushálózatot működtető bűnbandára csaptak le Háromszéken

Nyugati koldushálózatot működtető bűnbandára csaptak le Háromszéken

Nyugati koldushálózatot működtető bűnbandára csaptak le Háromszéken a belügyesek. Bűnszövetkezet alakítása és működtetése, valamint emberkereskedelem gyanújával a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) megyei irodája a Kovászna megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya munkatársaival közös akció során három házkutatást tartottak csütörtökön Háromszéken. Egyik vádlott esetében harminc napos előzetes letartóztatást rendelt el a Kovászna Megyei Törvényszék. Ugyanakkor külföldi partnerintézmények a hálózat nyugati tagjainál is tartottak házkutatást, így Németországban két, Ausztriában és Magyarországon egy-egy helyszínen.

A DIICOT közleménye szerint az Eurojust nemzetközi egyezmény alapján külföldi kollégákkal együttműködve egy időben végezték a házkutatásokat, majd kihallgatták a gyanúsítottakat Háromszéken, Németországban, Ausztriában és Magyarországon.

Hírdetés

A bűnszövetkezet 2017-ben alakult. Rendezetlen körülmények között, mélyszegénységben élő családokból toboroztak főleg testi fogyatékkal rendelkezőket, illetve lelki sérülteket, akiket arra kényszerítettek, hogy Ausztriában, illetve Németországban kolduljanak. Irataikat elvették, csupán fénymásolatot hagytak náluk az esetleges igazoltatáshoz. Eddig tizenegy áldozatról derült ki, hogy 2017 és 2022 között nyilvános helyeken, utcán, útkereszteződésben, üzlet, templom előtt, tömegközlekedési eszközön kényszerítették koldulásra, s az így szerzett pénzt elszedték tőlük.

A csütörtöki házkutatások során mintegy 90 000 eurót, 9400 lejt és egy kilogrammnyi arany ékszert foglaltak le, és három ingatlant zároltak. Ö. Renátát vizsgálati fogságba helyezték.

A különböző országokban működő szervek közötti információcserét az Europol rendőrségek közötti, valamint az Eurojust bűnügyi rendőrségek közötti egyezmény alapján szervezték meg. Két alkalommal találkoztak, végül a csütörtöki napot jelölték ki az akció időpontjául. A házkutatásokat támogatta a rohamosztag, a Kovászna megyei csendőrség és a Brassó megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni brigádja. Az eljárást folytatják. (sz.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »