Nyolcmillió dollárért kelt el Mária Antónia francia királyné két gyémánt karkötője

Nyolcmillió dollárért kelt el Mária Antónia francia királyné két gyémánt karkötője

Nyitókép: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images 

Svájcban több mint nyolcmillió dollárért árverezték el azt a két gyémánt karkötőt, amely egykoron Mária Antónia francia királyné tulajdonát képezte. A két gyémánt karkötő új tulajdonosa egy névtelen vásárló lett, aki telefonon keresztül kapcsolódott be az árverésbe.

A királyné azelőtt küldte el megőrzésre az ékszereit, mielőtt a nagy francia forradalom idején kivégezték volna. Mária Antónia mindkét karkötőjét kicsempészték az országból és több mint 200 éven keresztül a családja őrizte meg.

Ez volt az első alkalom, hogy a 112 csiszolt gyémántból kirakott karkötőt árverésre bocsátották. A két karkötő a becsült összeg kétszereséért kelt el.

Hírdetés

  „Ezek a karkötő az idővel utaztak, hogy a varázslatosságukkal, a hírnevükkel és a drámájukkal meséljék el a francia történelem egyik legfontosabb korszakának történetét“  

– mondta Francois Curiel, a Christie’s aukciós ház európai részlegének elnöke.

Mária Antónia 1755-ben született Ausztriában Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc 15. gyermekeként, és 15 évesen lett a francia trónörökös, a későbbi XVI. Lajos francia király felesége. A vesztőhelyre néhány hónappal a férje kivégzése után került, 1793-ban.

A börtönből még volt ideje elküldeni egy levelet, amelyben leírta, hogy az ékszereit tartalmazó faládikó kerüljön biztonságba. Az ékszereket lánya, Bourbon Mária Terézia kapta meg azután, hogy Ausztriába érkezett.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »