Nyitva a szentkatolnai könyvtár (Visszajelzés)

Nyitva a szentkatolnai könyvtár (Visszajelzés)

Az Erdélyi Magyar Szövetség szentkatolnai polgármester- és tanácstagjelöltjeinek szerdán Sepsiszentgyörgyön elhangzott kijelentéseire az érintettek tegnap reagáltak.

Papp Attila jogász, tanácstagjelölt azt állította, nem működik a könyvtár. 2022. augusztus 31-én számolt be a Háromszék arról, hogy tizenhat éves szünet után a felújított egykori szeszgyár épületében újraindult a községi könyvtár. Az önkormányzat által meghirdetett könyvtárosi állást Haurik-Bánffy Zsuzsa tölti be. A könyvtár jelenleg mintegy 3800 kötettel rendelkezik, és hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között tart nyitva. Százhúsz olvasója van, akiknek több mint fele diák – ecsetelte lapunknak a könyvtáros.

Hírdetés

Tusa Levente polgármester is reagált az elhangzottakra. Mint mondta, nem feltűnő számára, hogy ismét van kihívója, hiszen 2004 óta minden négy évben volt ellenfele. Ezúttal sem lepődött meg, sőt, örvend annak, hogy ketten lesznek, lehet választani a két jelölt közül. Az óvodások számának csökkenése kapcsán azonban azt mondta, az EMSZ-esek nincsenek tisztában a matematikával, amikor azt állítják, hogy csak négy óvodás van Szentkatolnán. A valós helyzet jelenleg egészen más: a községközpontban 33 óvodás van, Imecsfalván 7, Kézdimárkosfalván 19, Kézdimartonfalván 21, Hatolykán pedig 14, ami összesen 94 óvodást jelent.

Az sem igaz, hogy a községben megszűnik az óvoda, és iskola sem lesz. „Amióta polgármester vagyok, minden tanévben megpróbáltuk menteni az iskolákat, holott egyre kevesebb a tanuló. Az alacsony létszám miatt már rég összevont osztályok vannak Kézdimartonfalván és Szentkatolnán, de amíg lehet, abban vagyunk, hogy ne szűnjön meg Kézdimartonfalván az V–VIII. osztályos tagozat. A tanulók nálunk is kaptak egy tanévben ingyenebédet, ez időközben objektív okok miatt megszűnt, de a következő tanévtől Kovászna megye minden tanintézményében lesz ingyenebéd a gyermeklétszám szerint” – fejtette ki Tusa Levente. Ami az iskolabuszt illeti, az önkormányzat Kézdimárkosfalváról, Hatolykáról és Imecsfalváról biztosítja az általános iskolások szállítását, de a törvény nem teszi lehetővé, hogy a középiskolásokat is szállítsák, nekik a szaktárca visszafizeti a bérletek árát – mondta.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »