Nyitra megyében az igényeket felmérve immár öt nagy kapacitású oltóközpontban folyik az oltakozás

Nyitra megyében az igényeket felmérve immár öt nagy kapacitású oltóközpontban folyik az oltakozás

Az előző hétvégén Érsekújváron és Léván megnyitott nagy kapacitású oltóközponttal immár ötre emelkedett a központok száma Nyitra megyében. A megye területén működő központok kapacitása kielégíti az oltakozó igényeket.

– nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésére Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke. Mint hozzátette, a megyei képviselő-testületi ülésen a képviselők egyhangúlag fogadták el az oltóközpontok létesítésének szükségszerűségét.

Az év elején kevés vakcina állt rendelkezésre Szlovákiában, így a megyében ekkor még csupán az egyes kórházakban zajlott az oltakozás.  Március 20-án történt az előrelépés, ekkor nyitották meg a megyeszékhelyen az első nagy kapacitású oltóközpontot. A nyitrai oltóközpontban közel harmincezer oltást adtak be, a kezdetektől AstraZenecával oltanak.

Április 24-én Vágsellyén, majd április 25-én Párkányban indították be az oltóközpontot. Vágsellyén Modernával oltanak, eddig több mint nyolcezer személy kapta meg a vakcinát. Naponta 8-900 lakos beoltására képesek. Párkányban idáig 7400 személyt oltottak be Pfizer-ral.

A megye területén az utolsó két oltóközpontot május 22-én valamint 23-án nyitották meg. Szombaton Érsekújváron indult el az oltakozás, ahol az első két nap alatt 2181 személyt oltottak be. Léván az első napon több mint ezer személy kapta meg a vakcinát. Mindkét helyen Pfizer-ral oltakoznak.

Mint hozzátette: a nagy kapacitású oltóközpontok mellett egyéb oltóközpontokban is folyik a lakosság oltása. Ezek között találjuk a Nyitrai és az Érsekújvári Egyetemi Kórházat, az Agel cégcsoporthoz tartozó komáromi és lévai kórházat, valamint az ipolysági és a nagytapolcsányi kórházat, illetve a nyitrai Medici Központot.

Hírdetés

Nyitra megye az idősekre és a mozgásban korlátozottakra gondolva a legutóbbi testületi ülésen jóváhagyták a két mobil oltóközpont felállítását és működtetését.

A mobil oltóközpontok a hét elején már el is kezdték a lakosság oltását. „Fokozatosan veszik fel a kapcsolatot a környék polgármestereivel. Cél a lakosság mielőbbi beoltása” – jegyezte meg. A mobil állomást az adott település helyiségében alakítják ki az előre meghatározott napokon.

Nyitra megyében az átoltottság mintegy 27-28 százalékos. Az utóbbi hetek tempóját folytatva a jövő héten eléri az átoltottság  a 30 százalékot, ami az országos átlagnak felel meg – tette hozzá. Május 24-ig közel 182.000 személyt oltottak be Nyitra megyében.

Nyitra megye mind az öt nagy kapacitású oltóközpont kialakítását a saját költségvetéséből fedezte, bízva abban, hogy a szakminisztérium valamennyi hányadát megtéríti. A felszerelést s a berendezést teljes egészében a megye költségvetéséből finanszírozták. A szakszemélyzetet a kórházak és a régióbeli  egészségügyi rendszer biztosítja. Az öt oltóközpontban a hétvégén folytatják az oltakozást.

„Az oltakozás lehetősége megvan, elérhető a megye lakosságának, már csak a lakosok hajlandóságán múlik az oltakozás, ezzel növelve az átoltottság arányát. Fő cél, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, s minél kevesebben kerüljenek kórházi kezelésre ” – fogalmazott végezetül Csenger Tibor.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »