Nyilvánosságra hozták az Angliában gyerekeket késelő afrikai támadó személyazonosságát. A BBC reklámjában szerepelt

Nyilvánosságra hozták az Angliában gyerekeket késelő afrikai támadó személyazonosságát. A BBC reklámjában szerepelt

A brit bíróság nyilvánosságra hozta annak a 17 éves bevándorló hátterű fiatalnak a személyazonosságát, akit a hatóságok a hétfőn elkövetett késes támadásért tesznek felelőssé. A Southport városában elkövetett merényletben egy kilenc, egy hat és egy hétéves kislány halt meg, további nyolc gyerek megsebesült, közül öt állapota továbbra is kritikus.

Az elkövető a 18. életévét tette elkövetésekor még be nem töltő Axel Rudakubana volt, aki jövő héten, szerdán éri el a felnőttkort.

A brit bíróság arra hivatkozva utasította el a fiatalkorú anonimitásának fenntartását, hogy a személyazonosság nyilvánosságra hozását „nemzeti érdek”, és az információ megosztása segít elkerülni a dezinformációk terjedését.

fogalmazott Andrew Menary liverpooli bíró.

A bíróság döntése a terrortámadásokat előszeretettel szőnyeg alá söprő Nagy-Britanniában meglepő lehet, ám a körülmények, amire a bíró is utalt, kényszerítő erejűek voltak.

A közösségi hálókon az az információ terjedt el, hogy a támadó egy muszlim bevándorló volt. A rendőrség azt állítja, hogy, hogy Rudakubanának semmi köze nincs az iszlámhoz.

Axel Rudakubana már Nagy-Britanniában született, 2006-ban látta meg a napvilágot a Wales-i Cardiffben. Születi 2002-ben érkeztek a brit szigetekre Ruandából. Rudakubana vallási hovatartozásáról nincs konkrét információ, ám a bevándorláspárti sajtó a ruandai statisztikai adatokra hivatkozva próbálja megakadályozni, hogy a gyermekeket ért merényletet a migráció és muszlimok számlájára írják.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ő nem volt muszlim, vagy nem került a dzsihadisták befolyása alá.

Ruandában a nyilvántartott vallásos lakosság 57,7 százaléka protestáns, 38,2 százaléka katolikus felkekezetű, a muszlimuk aránya mindössze 2,1 százalék.

Rudakubana már legalább egy bírósági meghallgatáson részt vett, beszélni nem volt hajlandó, arcát eltakarta, nem erősítette meg személyazonosságát. A bíróság az ügyet legközelebb október 25-én tárgyalja.

Hírdetés

Akárhogy is, a tények mégiscsak azt mutatják, hogy három kisgyereket egy táncórán meggyilkoló fiú bevándorló hátterű. Ráadásul különösen kínos az ügy a BBC számára, méghozzá egy felháborító előzmény miatt.

Hétfőn, mikor három kisgyermeket mészárolt le a merénylő, és további nyolcat megsebesített, a BBC, a brit közmédia az erről szóló hírt szó szerint eltemette a bulvárhírek alá. Még az a hír is fontosabb volt a BBC számára, hogy III. Károly brit uralkodó homárvacsorája Franciaországban 450 ezer euróba került.

Erre most még az is kiderült, hogy a merénylő szerepelt a BBC egyik reklámfilmjében. Sokat elárul, hogy a brit közmédia villámgyorsan törölte mindenhonnan a felvételt, majd nyilatkozatban elhatárolódott a támadótól.

Ugyanakkor a muszlimok is tüntetni kezdtek, az ő olvasatukban a mecsetek védelme érdekében. A társadalmi ellentét brutális feszültséget szül. Manchester városában két szemben álló csoport csapott össze, a rendőrök álltak végül közéjük, miután a helyzet kezdett erőszakba torkollani.

A reklámfilm forgatásakor Rudakubana 11 éves volt, és egy nehézsorsú gyermekekért dolgozó alapítványt propagáló promócióról volt szó.

A gyermekgyilkosságokat követően számos városban robbantak ki zavargások és tüntetések, többek között Southportban, Londonban, Hartlepoolban, Blackpoolban és Belfastban. A rendőrség több tucat embert állított elő. A tüntetések egy része nem fajult zavargásig, de voltak számos rendbontásra került sor.

A tüntetések többsége bevándorlásellenes demonstráció volt. A rendőrség a szélsőjobboldali elemek miatt nem egyszer vízágyút is bevetett.

Erre a hétre több mint 35 demonstrációt hirdettek meg Nagy-Britannia szerte, ezek mindegyike migrációellenes tüntetésnek indult. Később további ellentütetésekre is sor kerül. Csak pénteken két tucat megmozdulásról számolt be a DailyMail.

Vasárnap tovább fokozódott a helyzet. A feldühödött tömeg, köztük a szélsőjobboldali elemek, betörtek egy migránsszállóként használt hitelbe, majd székeket, asztalokat és poroltókat dobáltak a rendőrökre. Hasonló erőszakos jelenetek zajlódtak Yorkshire közelében.

Middlesbroughban autókat gyújtanak fel a tüntetők.

Boltonban egy békés tüntetés süllyedt káoszba, miután két szembenálló tüntetőcsoport találkozott az utcán. Az egyik csoport (a bevándorlóké) az Allahu Akhbart skandálta – itt jegyezzük meg, hogy három halott és nyolc sérült kisgyermek tragédiája miatt kirobban feszültségre adták ezt a reakciót, vagyis fittyet hánynak a őslakos európaiak fájdalmára és félelmére.  A másik csoport angol zászlókkal felvértezve masírozott. Ugyanezt lehetett látni Weymouthban is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »