Nyerges Attila: A határon túl koncertezni mindig különleges élmény

Nyerges Attila: A határon túl koncertezni mindig különleges élmény

Újra Felvidékre látogat az Ismerős Arcok zenekar. A közelgő komáromi lemezbemutató koncert alkalmából beszélgettünk Nyerges Attilával, az együttes frontemberével.

Május 14-én lemezbemutató koncertet tartanak Komáromban. A világjárvány óta most először lépnek fel újra a Felvidéken?

Jó kérdés, nem vagyok ebben egészen biztos, de azt hiszem, igen. Megesküdni azért nem mernék rá!

Komáromon kívül van még felvidéki koncerthelyszín?

Nah, ez még jobb kérdés! Tudja, úgy vagyok a koncertnaptárral, hogy egy-két héttel előre megnézem, hol lépünk fel, de tovább nem látok. Megyünk, ahová hívnak minket.

Tíz, pontosabban 9 plusz 1 dal található az új albumon. Ez nem kevés egy nagykoncerthez?

De! Főleg úgy, hogy nem is játsszuk majd el az összes új nótát. Ezeken a lemezbemutató koncerteken is műsoron tartjuk a kötelező darabokat, de az új anyagról legalább hét dalt biztosan meghallgathatnak majd a nézők.

Van kedvenc dal az új albumon?

Amikor legutóbb beszélgettünk, emlegettem önnek a „80-as évek” című számunkat, azt nagyon szeretem. Most készítettünk videóklipet a „Budapest” nevű új dalunkhoz, de sokak szerint a „Mindenki idegen” a legerősebb dal a korongról.

A Nélküled gondolom nem maradhat ki egy felvidéki koncert repertoárjából.

A Nélküled egyetlen koncertünkről sem hiányozhat. A 23 év alatt egyszer próbáltuk, nem lett jó vége. Nagyon nem! (nevet)

Mi történt?

Annyi dühös kommentet és kritikus üzenetet kaptunk, hogy jobbnak láttuk, ha többet nem próbálkozunk ilyesmivel.

Hírdetés

Ennyi „ismétlés” után nem fordulhat elő, hogy a zenekar megunja a saját dalát?

Őszintén szólva nem. Én jóideje azzal szórakoztatom magam a színpadon, hogy figyelem a közönség reakcióit. Cserélődik a közönség, jönnek új emberek, jönnek fiatalok, mindig találok valami újat. Ha meguntam volna, már nem csinálnám.

Mit gondol, lesz az új albumon a „Nélküled”-hez fogható nagy sláger?

Attól tartok, hogy nem. Nem azért, mert az album bármennyivel is gyengébb lenne az eddigieknél! Pusztán arról van szó, hogy a Nélküled karrierjét szerintem már nem lehet felülmúlni. Ha megnézzük a nagy magyar zenekarokat, az elődeinket, tele vannak jobbnál jobb dalokkal, mégis, mindegyiknek megvan a maga „nagy” slágere. Az Omegának ott a „Gyöngyhajú lány”, a Lordnak a „Vándor”.

Visszatérve kicsit a komáromi koncertre. Mi alapján állt össze a repertoár? Hogyan döntik el, melyik dal maradjon ki az újak közül?

Az albumon több vendégzenész és vendégénekes is helyet kapott, nem mindegyikük tart velünk Komáromba. A „Párizs” című dalunkban például Szalóki Ági énekel, illetve játsszunk egy saját dalt Nosztalgia címmel, ez lesz a koncerten is, ebben pedig Karácsony János gitározik és énekel. Őszintén szólva egyelőre nem tudom, hogy James velünk jön-e a Felvidékre.

A zenekar az utóbbi években számos magyar klasszikust feldolgozott. A komáromi koncerten is számíthatunk egy-egy „vendégnótára”?

Az LGT „Mi lesz velem?” című dala jó eséllyel pályázik a bennmaradásra.

Az új album az „Utolsó” címet viseli. Kérném, hogy ezúton is nyugtassuk meg az olvasókat, nincs áthallásos jelentése a címválasztásnak!

Nem, szó sincs erről. Eredetileg nem is ez volt az album címe. A már említett „Mindenki idegen” című dal eredeti címe „Ismerj fel!” volt, ez lett volna a lemez címadó dala. Miután Ákosnak van egy ugyanilyen című dala, sőt, ha jól emlékszem, válogatásalbuma is megjelent ilyen cím alatt, jobbnak láttuk, ha változtatunk. Adta magát a dolog, hogy ha már van egy „Utolsó” című dalunk, akkor legyen ez a korong neve is. Sejtettük, hogy ez olyan cím lesz, amelyre felfigyel a közönség. Végül is ez a mostani az utolsó lemezünk, de megnyugtatok mindenkit, nem tervezzük abbahagyni. (nevet)

Kilenc új Ismerős Arcok dal található az új albumon, illetve az „Ezt nem tudom másként mondani”. Ez a klasszikus Bikini-sláger feldolgozása?

Így van!

Miért pont ezt a dalt választották?

Az egész lemeznek van egy nosztalgikus, a nyolcvanas éveket idéző hangulata és hangzása. A Bikini fontos szerepet tölt be a zenekar életében, mindannyian nagyon szeretjük őket. Nagy Feró 75. születésnapjára dolgoztuk fel ezt a számot.

Ez még a Feró-féle ős-Bikini szerzeménye lenne?

Nem, már nem, de Nagy Feró írta a szövegét. Az első D. Nagy Lajos-os album utolsó dala volt ez a szám. Úgy gondoltuk, elég jól sikerült a feldolgozás, nagyobb teret érdemelne, ezért döntöttünk úgy, hogy feltesszük az új lemezre.

Ahogy az elején említettük, hosszú idő után jönnek a Felvidékre. Más a határon túl játszani, mint, használjuk most ezt a szerencsétlen kifejezést, az anyaországban?

Tudja, az évek során egyre inkább kiegyenlítődik ez a helyzet, de a mi hozzáállásunk mindig ünnepibb, amikor határon túli testvéreink előtt léphetünk fel. Egyrészt, mert jóval ritkábban találkozunk az ottani közönséggel, másrészt pedig az a fajta szeretet, amely a határokon túl övezi a zenekart, az nem hasonlítható semmihez. Éppen holnap indulunk Sepsiszentgyörgyre fellépni. Egyetlen koncert miatt utazunk három napot, de nagyon-nagyon várjuk a lehetőséget. Az sem véletlen, hogy a Felvidékre hozzuk a lemezbemutató turné egyik első állomását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »