Nyelvi akadály és papírmunka nehezíti a menekültek egészségügyi ellátását

Nyelvi akadály és papírmunka nehezíti a menekültek egészségügyi ellátását

Már több mint negyedmillió ukrajnai menekült érkezett Szlovákiába. Nagy többségük továbbmegy, csak átutazik az országon, de több mint 52 ezerre tehető azok száma, akik átmeneti menedékjogot kértek. Az ő akut és halaszthatatlan egészségügyi ellátásukról is gondoskodni kell.

A két éve tartó koronavírus-járvány már alaposan lefárasztotta az egészségügyben dolgozókat. Mindezt csak tetőzi, hogy emiatt sok beteg csak most megy preventív vizsgálatra, valamint a műtét előtti kivizsgálások is teherként nyomják a vállukat. A járvány alatt ugyanis rengeteg tervezett műtétet elhalasztottak, és most lassacskán ismét elkezdik ezek végzését, amit a betegek kivizsgálása előz meg.

Ehhez jönnek még azok az ukrajnai menekültek, akik ellátásra szorulnak. Ez rengeteg bürokráciával jár számukra, nem is beszélve a nyelvi akadályokról.

A menekülteket azok az orvosok látják el, akik szerződésben állnak az Általános Egészségbiztosítóval. Az orvosnál fel kell mutatniuk az útlevelüket vagy a személyazonossági igazolványukat. Akik kérvényezték az átmeneti menedékjogot, azoknak a belügyminisztérium dokumentumát is.

Ezen rajta van a személyi (születési) számuk, mely alapján a doktorok felírhatják a gyógyszert. Sokan közülük gyógyszereik nélkül érkeznek Szlovákiába és nagyon nehézkes megállapítani, milyen kezelésben részesültek odahaza.

Hírdetés

Több körzeti orvos és nővéreik arról számolnak be, hogy bizony már kimerültek.

Az állítják, abban az aluldimenzionált helyzetben, amiben az egészségügyünk van, amikor még mindig rengeteg a karanténban lévő covidos egészségügyi dolgozó, nagyon nehéz helytállni.

Az orvosok munkáját a menekültek ellátásában nehezíti a nyelvi akadály, valamint a több papírmunka és a papír alapú receptek kiadása.

Mindent le kell szkennelniük és nyomtatott formába elküldeni az Általános Egészségbiztosítóba. Sokszor egy beteg után csak akkora összeget kapnak, amennyit a tonerekre, a papírra és a postai költségekre költenek, mondta el Marián Šóth orvos.

Az Általános Egészségbiztosító téríti az iskolalátogatás előtti gyermekorvosi vizsgálatot, valamint a Szlovákiában született gyermekek első kivizsgálását is.

Teljes körű egészségügyi ellátásra akkor lesznek jogosultak, amikor menedékjogot vagy kiegészítő védelmet kapnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »