Nyári táborba menne a gyermeke? PCR-tesztre lehet szüksége!

Nyári táborba menne a gyermeke? PCR-tesztre lehet szüksége!

Körvonalazódnak a nyári szünet feltételei. Az oktatási tárca tájékoztatása szerint azok a gyerekek, akik legalább négy napra bentlakásos, ottalvós táborba mennek, kénytelenek lesznek PCR-tesztre menni.

A PCR-teszt a tervek szerint nem lehet majd 72 óránál régebbi. A tárca annyi könnyítést engedett meg, hogy a tízévnél fiatalabb gyermekeknek nem kell tesztre mennie (náluk a szülők kell, hogy igazolják a fertőzés-mentességet), és azoknak a gyermekeknek sem, akik már kaptak oltást vagy igazolhatóan átestek a betegségen. 

A rendelkezés jövő hét hétfőtől lép érvénybe.

Hírdetés

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a tesztek költségét az állam állja, azt azonban nem tudni, hogy a hatóságok milyen igazolás birtokában teszik lehetővé az ingyen tesztelést. 

A táborszervezők nem sem lesz könnyű az élete. Kiderült, minden táborban kötelező lesz egy elkülönítő helyiség létrehozása, ráadásul állandóan biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a fertőzöttet a lehető legrövidebb időn belül elszállítsák a táborból. Amint beigazolódik a fertőzés ténye, értesíteni kell a közegészségügyi hatóságokat, a tábort pedig azonnal hatállyal lefújni.

A napközis, nem „ottalvós” táborokra vonatkozó szabályokat már korábban lefektették. Ezekre ugyanazok az előírások érvényesek mint bármelyik másik tömegrendezvényre, aszerint, hogy a járás milyen besorolás alá esik, illetve, milyen a rendezvény jellege, például, ha egy napközis sporttáborról van szó, akkor a sportrendezvényekre vonatkozó előírásokat kell szem előtt tartania a szervezőknek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »