Nyári játék az őszi elnökválasztással

Nyári játék az őszi elnökválasztással

Szerintük ugyanis mostanra kiderült, hogy az oktatási folyamat megsínyli a választást, sőt, kampányolni sem igazán lehet a nyári időszakban.

Ciucă és serege a mostani választási eredmények tükrében kezdett el kapkodni, abban bízva, hogy egy esetleges halasztással jól járnának. Eközben június kilencedikével már kezdetét vette a nagy összecsapás a szociáldemokraták és a liberálisok között, már mindkét csapat saját érdekei szerint játszik. Hogy a nyári kánikula, illetve a szabadságolások időszaka nem kedvez a politikai vitáknak, sem az államfői programok ismertetésének, ez tény, de az európai parlamenti választásokat megelőzően az is bebizonyosodott, hogy szavazni kampány nélkül is lehet. Aggasztó lenne erre modellként tekinteni, viszont ez is működőképes lehetőség. Másrészt szinte értelmetlen bármilyen nagy, az ország sorsát meghatározó elnöki vízióban reménykedni, egyrészt, mert a két koalíciós párt hivatalosan még mindig nem nevezte meg államfőjelöltjeit, másrészt a leköszönő elnök példázza azt, hogy a nagy nemzeti tervek semmit nem jelentenek.

Marcel Ciolacu miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök viszont a hétvégén bejelentette: Romániában szeptemberben lesz az elnökválasztás. A szociáldemokraták országos politikai tanácsát megelőzően Ciolacu leszögezte, miniszterelnöki minőségében elfogadhatatlannak tartja az elnökválasztás időpontjának tologatását. A szociáldemokraták nem csak határozottságot mutatnak, mostani rendezvényük helyszínét is úgy választották meg, hogy már azzal is üzenjenek a bizonytalankodó hívőknek is: a Brassó megyei Szombatfalva ortodox kolostorába vonultak, amely nem csak zarándokhely, hanem szimbolikus is az ortodox felekezetűek körében.

Hírdetés

Ciolacu és csapata szakrális térből üzeni tehát Ciucănak és seregének, értsenek a szóból: a PSD és PNL koalíciós döntése volt a négy választás időpontja. És ha mégsem értenék, akkor Ciolacu nyomatékosít: „Tudják jól, az volt a feltételem, hogy addig nem jelentjük be a júniusi választások összevonását, amíg nincs meg a teljes választási menetrend, mert egy miniszterelnök nem teheti meg, hogy saját pártérdekei függvényében szabja meg a választások időzítését.” És ha ezt egy miniszterelnök nem teheti meg, akkor nyilvánvalóan a szenátus elnöke, a búcsúzó, kényelmes államfő hűséges pártkatonája sem. Ez persze így már nem hangzott el, legfennebb bizalmas körökben, a szombatfalvi kolostor hűvösében.

Egyetlen politikai alakulatnak sem jó, ha utolsó pillanatban, választásokhoz közeledve próbál valamiféle változtatást kicsikarni. A szeptemberi elnökválasztás időpontja nem a legjobb ötlet, de egy esetleges módosítás még rosszabb üzenetet hordozna: azt, hogy a szociáldemokraták gyengék. Márpedig Ciolacuék éppen az ellenkezőjét hirdetik: erősebbek, mint bármikor.

 

Marcel Ciolacu, a nagy játékos: a kolostorban tartott szombati pártrendezvény után hétfőn már a román futball-válogatott szurkolóinak körében pózolt. Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »