Király Zsolt: Mit jelent Gubík László megválasztása a Magyar Szövetség élére?

Király Zsolt: Mit jelent Gubík László megválasztása a Magyar Szövetség élére?

A Magyar Szövetség szeptember 28-i féli tisztújító kongresszusán Gubík Lászlót választották meg új pártelnöknek.

A szlovák állampolgársággal nem rendelkező, életvitelszerűen a magyarországi Dél-Komáromban élő, eddig szintek kizárólag magyar közpénzekből élő Gubík a második fordulóban győzött a Világi Oszkár támogatását élvező Pandy Peterrel szemben. Pandy, a Magyar Szövetség eddigi OT-elnöke 61, Gubík 77 szavazatot szerzett.

A pártelnöki posztért végül négyen indultak, Gyimesi György nem fogadta el a jelölést. Hogy miért, arról itt olvasható a kongresszusi beszéde. Becse Norbert és Cziprusz Zoltán nem jutott be a második fordulóba.

Gubík megválasztásával a nemzeti-konzervatív szárny kerekedett felül a párton belül a Pandy mögött felsorakozott hidas, összefogásos vonallal szemben. Gubík László megválasztása így elvileg jó hír lehet az MKP-hoz szokott felvidéki magyarság számára. Ugyanakkor „jó” hír a szlovákok számára is. Könnyen elérhető bokszzsákot kaptak. Hogy miért?

Hírdetés

1. Gubík László tisztségbe emelésével óriási ólomsúlyt vett a magyar párt a nyakába. Ismerve a szlovákiai médiafelhozatalt, idő kérdése, mikor jelennek meg az első, a párt mozgásterét szűkítő (nem feltétlenül megalapozott) cikkek arról, hogy a Magyar Szövetség tisztújításával radikális útra lépett.

2. Gubík László személye a párt számára is komoly kockázatokat rejt. Főleg akkor, ha eddigi támogatói köre kerül túlsúlyba a vezetésben is. A politika ugyanis nem szekta, nem egy haveri kör, nem a kitartottak társasága. Itt tárgyalásokra, kiegyezésekre, kompromisszumokra van szükség. Arról pedig ezek a fiúk nem biztos, hogy hallottak eddigi karrierjük során.

3. Gubík úgy kerül a párt élére, hogy életében még csak helyi szervezetet sem vezetett. Soha sehová meg nem választották.  Választásokon is csak magyarországon indult. Állampolgárság híján Szlovákiában meg sem választhatták. Így habitusa sem nemesedhetett a pártstruktúra építése, egyben tartása, napi, sokszor kicsinyes politikai harcok közben, ami komoly kockázatokat rejt magában. Indokolatlan messiási szindrómája miatt is nagyon gyorsan megütheti a bokáját a napi valőság talaján.

4. Gubíkra egy folyamatosan gyengülő magyar párt feltámasztása vár, ami ma már egyre nehezebben megoldható feladat. Partnerekre, szövetségesekre, vele korrekt kapcsolatban levő piaci szereplőkre lesz szüksége nemcsak a magyar Országgyűlésben, hanem Pozsonyban is. Ahová eddig legfeljebb vonattal, látogatóba érkezett.

5. Sok függ majd attól is, hogy ő maga mennyire fogja fel, hová került egyáltalán és főleg, milyen országos elnökség és tanácsadók segítik majd munkáját.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »