Nyakunkon az első hőhullám

Nyakunkon az első hőhullám

Szerdától ízelítőt kapunk az igazi nyárból. Sokat fogunk izzadni, és igazi felüdülést csak a vízben vagy az árnyékban találhatunk.

A vasárnapi lehűlés után jön a kánikula. Legalább a hét végig tartani fog a nagy meleg, a hőmérő higanyszála bőven 30 fok fölé kúszik.

Száraz, nagyon meleg idő fogja jellemezni az előttünk álló napokat.

A meteorológusok szerint már kedden beköszönthet az első trópusi nap (30 fok feletti), miközben egyetlen felhő sem fogja zavarni a szikrázó napsütést. Az éjszakák sem hoznak felüdülést, trópusinak, 20 fok körüli hőmérsékletűnek „ígérkeznek” azok is.

Hírdetés

A hideg tavasz után a június, úgy tűnik, kitesz magáért, s ráadásul Medárd sem hozott esőt. Habár Szlovákiában a legmelegebb általában júliusban és augusztusban van, nem példa nélküli az sem, hogy már júniusban betör az első hőhullám. Ennek legnagyobb kellemetlensége az, hogy ekkor a legrövidebbek az éjszakák, vagyis a levegő éjszaka sem tud elviselhető mértékűre hűlni. Ezért rosszul alszunk, ami a másnapra is rányomja bélyegét.

Készüljünk arra, hogy szerdától kezdődően napról napra melegszik az idő, tájainkon nem lesz ritka a 33 fok körüli hőmérséklet sem.

Az extrém meleg hatalmas megterhelés az egészséges ember szervezete számára is, de az idősek és gyerekek még nagyobb veszélyben vannak. Hőségben csökken a koncentrációkészség, nő a hőguta veszélye.

Ezért, ha tehetjük, napi teendőink zömét időzítsük a reggeli órákra, és a legmelegebb kora délutáni időszakban tartózkodjunk árnyékban. Különösen veszélyes a kánikula az idősekre és gyerekekre. Fontos a rendszeres ivás és a fejfedő viselése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »