Novák Katalin lovas huszárokkal fogadta a horvát államfőt

Novák Katalin lovas huszárokkal fogadta a horvát államfőt

Horvátország és Magyarország is olyan közép-európai ország, amely segíthet az Európai Uniónak erősebbé válnia

– jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Zoran Milanovic horvát államfővel közösen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin közölte, a horvát elnökkel folytatott megbeszélésükön téma volt az orosz-ukrán háború, az illegális migráció feltartóztatása, az EU nyitása a Nyugat-Balkán felé, az infrastrukturális összeköttetés erősítése, az energetikai együttműködés bővítése, megoldások keresése a demográfiai válságra és a kisebbségek ügye.

Novák Katalin köztársasági elnök és Zoran Milanovic horvát államfő négyszemközti megbeszélése a Sándor-palotában 2023. január 20-án.
MTI/Bruzák Noémi

Hírdetés

Magyarország üdvözli Horvátország schengeni tagságát és az euró ottani bevezetését

– hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szólt még a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról és a turizmus fontosságáról is.

A horvát államfő szerint a szankciók óriási bajt okoznak

A horvát köztársasági elnök kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók nem működnek, óriási bajt okoznak. Zoran Milanovic hozzáfűzte, az a fő kérdés, „magunknak” mekkora károkat okozunk.

Horvátország energetikai problémái más jellegűek, mint Magyarországé, de azt szeretné, hogy „minél kevesebb képmutatás legyen”, és minél világosabb szabályok

– jelentette ki Milanovic, aki kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború ügyében Washingtonnak és Moszkvának „beszélnie kellene egymással”.

Zoran Milanovic értékelése szerint Magyarország és Horvátország között a kapcsolatok jók, és a legtöbb területen egyetértés van.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »