Novák Katalin a béke mellett állt ki Rigában

Novák Katalin a béke mellett állt ki Rigában

A Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozón a köztársasági elnök három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország számára fontos.

Novák Katalin magyar (balra a második) és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök (jobbra) tárgyal a Three Seas Summit (Három tenger kezdeményezés) csúcstalálkozón Rigában, az ATTA Centerben 2022. június 20-án. Mellettük Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója (balra) és Ekler Gergely, a Sándor-palota hivatalvezetője (balra a harmadik)  (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az ukrajnai béke és Magyarország érdekei mellett állt ki Novák Katalin köztársasági elnök a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozóján hétfőn Rigában. Az államfő Facebook-posztjában az áll: a 2015-ben indult Három tenger kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy Európa meglévő kelet–nyugati közlekedési és energiaszállítási infrastruktúrája mellett mihamarabb épüljenek ki az észak–dél irányú útvonalak is.

A tizenkét országot felölelő kezdeményezés rigai csúcstalálkozóján Novák Katalin három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország és a magyar emberek számára fontos – írta. Az első, hogy mielőbb meg kell teremteni a békét Ukrajnában, a magyar emberek a béke mellett vannak. 

A második: a tengerrel nem rendelkező országok érdekeit messzemenőkig figyelembe kell venni akkor, amikor az energiaellátásról tárgyalnak. 

A harmadik pedig, hogy támogatjuk Ukrajna és a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai uniós tagjelöltségét.

A csúcstalálkozón Magyarország köztársasági elnöke mellett Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Észtország, Románia és Bulgária elnöke, Horvátország miniszterelnöke és a cseh szenátus elnöke vesz részt, az ukrán elnök pedig videókapcsolaton keresztül csatlakozik.

Hírdetés

Novák Katalin a családok szerepéről folytatott megbeszélést Lettország elnökével Rigában

A családok szerepéről és a hagyományos családi kötelékekről folytatott megbeszélést Novák Katalin köztársasági elnök Egils Levits lett köztársasági elnökkel hétfőn Rigában.

Novák Katalin a ThreeSeas Summit (Három Tenger Kezdeményezés) csúcstalálkozóra és üzleti fórumra érkezett Rigába a lett elnök meghívására.

Lettország elnökével a családok szerepéről és a hagyományos családi kötelékekről beszélgettek – olvasható a köztársasági elnök Twitter üzenetében.
Mint írja, mindketten támogatják Ukrajna, Moldova és a Nyugat-Balkán európai integrációját.

Novák Katalin a megbeszélés után a rigai régi zsidó temetőben megkoszorúzta a II. világháború során ide hurcolt és meggyilkolt magyar zsidó nők emlékművét, majd kétoldalú megbeszélést folytat Borut Pahor szlovén köztársasági elnökkel és Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel.

A legfontosabb téma az ukrajnai háború lesz – olvasható Novák Katalin Facebook bejegyzésében.

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Egils Levits lett államfő a rigai Elnöki Palotában 2022. június 20-án. MTI/Bruzák Noémi


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »