Női elnöke lesz Mexikónak

Vasárnap tartották a parlamenti- és elnökválasztást Mexikóban. A közép-amerikai országban közel 100 millióan jogosultak a szavazásra. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el a voksoláson. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaztak. Az ország történetében először lesz az országnak női elnöke, miután vasárnap lezárultak a szavazások, és felmérések szerint mind a két női jelölt megelőzi férfi riválisát – írja a BBC híradása nyomán a Telex. Mint írják, Mexikó új elnöke várhatóan Claudia Sheinbaum lesz.

Claudia Sheinbaum az előzetes eredmények szerint a szavazatok 56 százalékát szerezte meg, de hivatalos eredmények hétfőn kora este várhatók. Az új elnök szeptemberben lép majd hivatalba. A választók a mexikói kongresszus valamennyi tagját és nyolc állam kormányzóját, valamint Mexikóváros kormányfőjét is megválasztották. A kormányzó MORENA jelöltje, Claudia Sheinbaum szerint az elmúlt évek során mexikóiak millióit sikerült kimenteniük a szegénységből, azonban közgazdászok szerint ebben az is közrejátszott, hogy egyre több pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó mexikóiak.

Hírdetés

A leendő elnök legesélyesebb kihívója, a 61 éves Xóchitl Gálvez volt, akit a pártok széles koalíciója támogatott. A zárórendezvényén azt mondta: szembe akar szállni a bűnözéssel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »