Szakképzésben dolgozók munkáját ismerték el a váci Piarista Kilátó Központban

Szakképzésben dolgozók munkáját ismerték el a váci Piarista Kilátó Központban

A váci Piarista Kilátó Központban adták át a Szakképzésért Apáczai Csere János- és az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjakat június 18-án. Az ünnepi díjátadón részt vett Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kinevezett minisztere és Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke.

Köszöntőjében Zsódi Viktor SchP tartományfőnök kitért arra, hogy a Piarista Kilátó Központ olyan helyszín, amely egyszerre őriz évszázados értékeket, és kutatja azokat az innovációkat, amelyek révén a piaristák – akik elkötelezettek a felnövekvő nemzedék, a fiatalok nevelése iránt – reagálhatnak a ma és még inkább a jövő kihívásaira: értékeket őrizni, teremteni, és azokat továbbadni. „Öröm számomra, hogy ebben a hivatásban nem vagyunk egyedül, ezt mutatja a mai esemény is: ünnepeljük mindazokat, akik többéves, évtizedes munkájukkal adnak tudást, gyakorlatot, szakmát, hivatást és ezáltal biztos megélhetést a rájuk bízott fiataloknak.”

„A Piarista Kilátó Központban kollégáink – Önökhöz hasonlóan – merész kezdeményezőkként, bátran, és a fiatalok iránti elköteleződésből dolgoznak azért, hogy innovációval, új módszerekkel segítsék a szakképzés fejlesztését, az Önök mindennapi munkáját, és azon keresztül a fiatalok gyarapodását. Külön öröm ezért számomra, hogy itt adják ma át Önöknek a szakmai elismeréseket” – zárta köszöntőjét a tartományfőnök.

Az átadón Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, kinevezett miniszter a hivatások, mesterségek őrzőinek munkáját megköszönve úgy fogalmazott, elhivatottságukkal és elkötelezettségükkel sikerült megújítani a szakképzést az elmúlt években. Az utóbbi három év alatt megduplázódott a szakképzésből egyetemre jelentkezők száma, meghaladva így a 16 ezret. Hazánk olyan kiváló hagyományos mesterségekben szerepel Európa élén, mint a szárazépítő vagy az asztalos, de élen jár az új technológiákban is, a szoftverfejlesztésben, rendszerüzemeltetésben, robotikában, mechatronikában. Örömteli, hogy tízből hatan választották a megújult szakképzést nyolcadik osztály után, és csökkent a szakképzést elhagyók száma is.

Hírdetés

Emlékeztetett arra, hogy az idei tanévben 60 milliárd forint béremelést biztosított a kormány a szakképzésben, így az elmúlt évek során megduplázódhattak a bérek, emellett 700 digitális tananyag készült el.

Kiemelte: 34 helyszínen újul meg a szakképzés összesen 96 milliárd forintból, olyan műhelyek, tantermek létesülnek, amelyekkel gyakorlatközelibbé válik a szakképzés. Az ágazati készségtanácsoknak köszönhetően a tananyagok gyakorlati fókuszúak lettek, valamint egyetemi szakemberekkel kibővülve segítik a szakképzés és a felsőoktatás együttműködését.

Magyar Zita, az NSZFH elnöke kiemelte, hogy a díjat tíz olyan szakember kapja meg, aki a szakképzés és a felnőttképzés területén eredményes és példamutató munkát végzett. Diákjaik országos szintű kiváló eredményeket értek el, a szakképzés megújításában kivételes teljesítményt nyújtottak. Az Oktatói Szolgálati Emlékérem díjból 19 oktató részesült, akiket a legkiválóbbaknak találtak abból a 216-ból, akik ezt az oktatói szolgálati emlékérmet megkaphatták.

Forrás és fotó: Piarista Kilátó Központ

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »