Nógrád vármegye díszpolgára lett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Nógrád vármegye díszpolgára lett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke a Nógrád Vármegye Díszpolgára címet vette át január 19-én, Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezett Madách-ünnepségen. A díszpolgári címet Barna János, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár adta át.

A díszpolgári címet még 2023-ban ítélte oda a megyéspüspök számára a vármegyei közgyűlés, de a főpásztor nem tudott részt venni az átadási ünnepségen, a szeptember 16-án Kazáron megrendezett Nógrádi Vármegyenapon.

Balassagyarmaton minden esztendő januárjában nevezetes, jeles ünnep a Madách-ünnepség. Madách Imre születésnapját évről évre nagy tisztelettel és szeretettel ünneplik meg az Ipoly menti város irodalomszerető polgárai. Ezen alkalomból Nógrád vármegye Madách-díját a nemzetközi hírű és elismertségű Nógrádi Gergely operaénekes, kántor, író és újságíró, valamint a Balassi Bálint Megyei Könyvtár vehette át.

Az eseményről szóló tudósítás ITT olvasható.

*

Hírdetés

Palánki Ferenc 1964. március 11-én született Balassagyarmaton, gyermekkorát Csesztvén töltötte. 1994. június 18-án pappá szentelték Esztergomban. 1994 augusztusában lelkipásztori szolgálatát balassagyarmati káplánként kezdte, majd 1996–2000-ig Dorogházán volt plébános, az utolsó évben esperes is. 2000–2005-ig Püspökszilágy plébánosa volt. 2005–2010-ig a váci szemináriumban, 2010-ben a Központi Papnevelő Intézetben volt spirituális.

XVI. Benedek pápa egri segédpüspökké és fidolomai címzetes püspökké nevezte ki 2010. december 27-én. Püspökké szentelték 2011. február 26-án az egri főszékesegyházban. 2011–2015 között érseki helynök Miskolcon és az Egri Főszékesegyházi Káptalan olvasókanonokja. 2011. augusztus 1-től 2015-ig Miskolc-Mindszenti plébánosa, valamint 2013–2015-ig az Egri Főegyházmegye általános helynöke volt. Ferenc pápa 2015. szeptember 21-én kinevezte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. Püspöki beiktatása 2015. november 14-én Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban volt. Jelmondata: Jesus est resurrectio et vita (Jézus a feltámadás és az élet).

Palánki Ferenc megyéspüspök több évtizedes lelkipásztori szolgálata, valamint a papnövendékek szellemi és lelki felkészítését szolgáló tevékenysége elismeréseként 2021-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »