NMS felmérés: Szoros a verseny Pellegrini és Korčok között

NMS felmérés: Szoros a verseny Pellegrini és Korčok között

Az NMS Piackutató ügynökség választási modellje szerint Ivan Korčok korábbi külügyminiszter a favorit a közvetlen szlovákiai elnökválasztás második fordulójában. Támogatottsága 51,7 százalékos, a  válaszadók 48,3 százaléka ellenfelére, a parlament elnökére, Peter Pellegrinire szavazna.

Ez derül ki legalábbis a Sme felkérésére készült, NMS-ügynökség felméréséből. A lap szerint a két jelölt közötti szoros különbség alapján nem lehet mondani, hogy az államfő-választás szombati második fordulójának biztos nyertese lenne.

A Markízában kedd este bemutatott Focus felmérés szerint Pellegrini néhány tized százalékal vezet Korčok előtt.

Mikuláš Hanes, az NMS elemzője szerint Korčoknak sikerült meggyőznie azokat a szavazókat, akik nem vettek részt a márciusi elnökválasztás első fordulójában. Korčok az első fordulót váratlanul magas, csaknem 124 000 szavazattal nyert meg Pellegrini előtt.

Hírdetés

Az NMS modellje azt is megmutatta, hogy Pellegrininek sikerül mozgósítania a harmadik helyen végzett Štefan Harabin elnökjelölt szavazóit, aki több mint 264 000 szavazatot kapott.

Az NMS felmérése 1045 válaszadó megkérdezésével március 28. és április 2. között készült.

A Focus ügynökség felmérése, amelynek eredményét a Markíza TV kedden tette közzé, ezzel szemben Pellegrini szűk előnyét mutajta. A közvélemény-kutatás szerint az emberek 50,8 százaléka szavazna a parlament elnökére, Korčokra pedig a voksolók 49,2 százaléka.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »