NMS-felmérés: A PS nyerné a választásokat, de a Republika és a Demokrati is bejutna a parlamentbe

NMS-felmérés: A PS nyerné a választásokat, de a Republika és a Demokrati is bejutna a parlamentbe

Ha október elején tartanák a parlamenti választásokat, azokat a Progresívne Slovensko mozgalom nyerné meg. A választók 24,4 százaléka szavazna rá – derült ki az NMS Market Research Slovakia ügynökség felméréséből. A felmérést október 2. és 7. között végezték 1000 fős, 18 év feletti válaszadóból álló reprezentatív mintán.

A felmérés második helyén a Smer-SD párt végzett, amelyre a választók 20,5 százaléka szavazna. A harmadik helyen a Hlas-SD párt végzett, amelyre a választók 12 százaléka adná szavazatát. Összesen nyolc párt kerülne be a szlovák törnyvéhozásba.

A három fentebb említett párton kívül bejutna a parlamentbe a Republika (jelenleg parlamenten kívüli mozgalom) is, mégpedig a szavazatok 7,4 százalékával. Ezt követi a KDH, amelyre a válaszadók 6,9 százaléka szavazna. Az SaS a válaszadók 6,2 százalékának támogatásával jutna be a törvényhozásba, míg a Slovensko mozgalom 5,2 százalékkal. Sikerülne magát beverekednie a parlamentbe a jelenleg parlamenten kívüli Demokratinak is a szavazatok 5,1 százalékával.

A parlament kapuja előtt maradna Boris Kollár Sme rodina mozgalma, amely a szavazatok 3,9 százalékát szerezte volna meg, valamint a Magyar Szövetség 3,6 százalékkal. A jelenleg kormánykoalícióban lévő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) sem jutna be a parlamentbe, a választóknak mindössze a 2,9 százaléka szavazna rá.

Hírdetés

Az ügynökség kitért arra is, hogy a legerősebb koalíciós párt, a Smer-SD esetében a mért 20,5 százalékos támogatottság az idei legalacsonyabb.

A mandátumok eloszlása a parlamentben

A PS 42 mandátumot szerezne a parlamentben, a Smer-SD 35-öt, a Hlas-SD 20-at, a Republika mozgalomnak 13 képviselője lenne, a kereszténydemokratáknak 12, az SaS-nek pedig 10 képviselője lenne. Matovičéknak és a Demokratinak kilenc-kilenc mandátuma lenne a parlamentben.

Ha azonban a Slovensko mozgalom koalíciós formában indulna a választásokon és nem jutna be a parlamentbe a szavazatok 5,2 százalékával, más lenne a mandátumeloszlás. Ebben az esetben a PS 45 helyet foglalna el a parlamentben, a Smernek 37 képviselője, a Hlasnak pedig 22 képviselője lenne. A Republikának és a KDH-nak 13, az SaS-nek 11, a Demokratinak pedig kilenc mandátuma lenne.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »