Nincs más út – vagy gyűlölet vagy békességszerzés – a Keresztyénüldözés 2022 világjelentés margójára

Nincs más út – vagy gyűlölet vagy békességszerzés – a Keresztyénüldözés 2022 világjelentés margójára

Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr. Sőt, „ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére.” Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval – Róma 12,14-20

Olvasom, fordítom, írom az OpenDoors 2022. évi jelentését a keresztyénüldözés világhelyzetéről. Elrettentő, fájdalmas adatok.

Mára, a felvilágosodás, a humanizmus, a reformáció nagy korszakai után, a csúcstudományok digitális korszakában a gyűlölet minden formája „hatékonyan” működik. Amiként az OpenDoors definíciója le is írja:

Ez a tág definíció jelentheti adott esetben a fizikai és jogi korlátozásokat, a nyomásgyakorlás különféle formáit, a diszkriminációt, a lejárató információkat, igazságtalanságot, megfélemlítést, visszaéléssel gyanúsítást, marginalizációt, elnyomást, intoleranciát, lenézést, elutasítást, ellenségeskedést, zaklatást, erőszakot, etnikai tisztogatást és népirtást is. Íme, e különös világverseny, negatív olimpia mai állása.

Hírdetés

Jó ha tudjuk, hogy olyan küzdelem ez, ami már eldőlt. A világ fejedelme, az Antikrisztus és az örök Ige, az élő Krisztus, az Isten városa és a démon városa közötti harc eldőlt. Kozmikus és planetáris méretekben és alapvetően: mert harmadnapra feltámadott. Pilinszky János tényszerű költői sorai szerint: Mert megölhették hitvány zsoldosok/és megszűnhetett dobogni szíve-/Harmadnapra legyőzte a halált,/Et resurrexit tertia die. A gyűlöletet csak egy valami tudja felülmúlni és ellenpontozni: Isten szeretete, amibe beleállva, gyógyulhatnak a gyűlölet ütötte sebek egyénileg, közösségileg, családilag, egyházilag, népközösségeket, népeket tekintve. A szeretetben fogant megbocsátás, az elengedés gyűlöletroppantó erejét Illyés Gyula fogalmazta meg: Minden ütésed, átkod/Hiába ellenem./Szörnyű a fegyverem:/Megbocsátok.

Maggie Gobran egyetemi professzornőből százezrek mamája lett, évtizedek óta él és szolgál Kairóban, iszlám környezetben a békéltetés lelkületével. Ma már 100 ezernél is több, nyomorból, szeméttelepekről kiemelt „gyermeke” van. Hitelesen éli sokakat gazdagító hívő, Krisztus-követő életét ősi egyháza, a kopt keresztyénség lelkisége szerint. Az első századoktól példaadó sivatagi remeték imakincsével lelkében.

A keresztyénségüldözés égető helyzeteiben sem rendült meg meggyőződése a szeretet és a megbocsátás, az irgalom hatalmas erejéről. Csontkemény gyűlöletet is megroppant száznál is több Szent István Irgalom Házaival, ahol a szeretet egyetemességét muszlim és keresztyén gyermekek együtt élik át. A jövő generációi.

Az OpenDoors 2022-es megrettentő jelentését olvasva folyton az ő szavai jutnak eszembe. Ahogy vele levelezve, egyik üzenete mellékleteként küldött imáiból gyönyörűen kiviláglik ez a lelkület. A jövőesélyes lelkiség. A Római levél 12. fejezete fent idézett sorainak illusztrációjaként is. És arról, hogy mégis csak van remény.

(Dr. Békefy Lajos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »