Népszerűbbé tehet egy területet a brexit

Népszerűbbé tehet egy területet a brexit

Több bizonytalanságot is hozott a nemzetközi üzleti és kereskedelmi kapcsolatokban az Egyesült Királyság kiválása az Európai Unióból. Ezek közül az egyik problémát a határon átnyúló peres eljárások jelentik. Ha a vitás kérdések rendezésére a felek korábban a peres utat kötötték ki a szerződésükben, most érdemes megfontolni a szerződések módosítását és a választottbírósági eljárás kikötését – tanácsolta az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában Rusznák Csaba ügyvéd.

A brexit után már nem az uniós szabályok vonatkoznak az Egyesült Királyságra. Bizonyos kérdésekben nincs egyértelmű válasz arra, hogy a háttérben lévő nemzetközi szerződéseket hogyan lehet majd a peres feleknek felhasználni. Bizonytalanság van, ez kisebb és nagyobb kérdéseket is befolyásolhat a nemzetközi pereskedés keretében – mondta Rusznák Csaba ügyvéd.

Kifejtette: bármilyen kereskedelmi vitában alkalmazható választott bírósági eljárás, és különösen hatékony az olyan helyzetek rendezésében, ahol nemzetközi vitáról, határon átnyúló vitáról van szó. A választott bírósági eljárás rugalmassága ugyanis azt a lehetőséget nyújtja, hogy olyan vitarendezési eljárást szabjanak meg a felek, ami ezeket az igényeket kellőképpen el tudja látni, és egy nemzeti bíróságon ez nem mindig lehetséges.

Hírdetés

Érdemes tehát megfontolni a szerződések módosítását, és kikötni azt, hogy ezek után választott bírósági eljárásban rendeznek jogi kérdéseket a felek.

Ugyanis sok hasznos eszközt tud nyújtani a választott bírósági eljárás – emelte ki az ügyvéd.

A brexit általi bizonytalanság arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy a szerződéseket nézzék át és esetleg módosítsanak rajtuk. A választott bírósági eljárás ugyanakkor a brexiten kívüli vitarendezésre is alkalmazható – tette hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »