Népszavazáson kergették el az írek a buzi indiai kormányfőjüket

Népszavazáson kergették el az írek a buzi indiai kormányfőjüket

Szerdán váratlanul lemondott Leo Varadkar, aki 2017-ben "történelmet írt" azzal, hogy Írország első homoszexuális kormányfője lett – írja a Guardian nyomán a 24. Első kormányfői ciklusa 2020-ig tartott, majd 2022-ben újra megválasztották. Mostani lemondásával Varadkar távozik a kormánykoalíció egyik tagját adó Fine Gael párt éléről is.

– A vezetői szerephez hozzátartozik, hogy az ember tudja, mikor jön el az ideje annak, hogy átadja a stafétabotot valaki másnak, majd legyen bátorsága megtenni azt, mondta sajtótájékoztatóján Varadkar, aki személyes és politikai okokkal indokolta döntését. Hozzátette, hogy utódjának – aki valószínűleg a Fine Gael soraiból fog kikerülni – két hónapja lesz arra, hogy felkészüljön a helyi és az európai parlamenti választásra.

Hírdetés

Varadkar távozásában közrejátszhatott az a népszavazás, amelyet nőnapkor tartottak az alkotmány két módosításáról. Az egyik a "család fogalmának kiterjesztését" javasolta, a másik pedig kivette volna az alkotmányból azt a passzust, amely szerint a társadalom számára fontos, hogy minél több nő a munkavállalás helyett az otthoni teendőit lássa el.

A jelentősebb kormány- és ellenzéki pártok egyöntetűen támogatták a kétigenes népszavazást, a közvélemény-kutatások pedig azt jelezték előre, hogy a voksoláson ugyan alacsony lesz a részvétel, és viszonylag magas, 35 százaléknyi a bizonytalanok aránya, de a módosításokat bőven megszavazzák az írek, de nem ez történt. A család fogalmának kibővítését a népszavazáson résztvevők 68 százaléka, a nők szerepének megváltoztatását pedig 74 százaléka utasította el, így egyértelműen nemet mondtak a kormány szándékaira.

Maga Leo Varadkar a népszavazás előestéjén azt nyilatkozta: a "nem" szavazatok hátralépést jelentenének, "ami azt a rossz üzenetet közvetítené a nem házasságban élő pároknak és gyerekeiknek, hogy ők nem számítanak családnak, ez pedig továbbra is fenntartaná az alkotmányban a régimódi és nagyon szexista nyelvezetet".


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »